Zamestnanecká rada alebo zamestnanecký dôverník

28.02.2012
Personalistika

Zamestnanci majú právo na kolektívne vyjednávanie len prostredníctvom príslušného odborového orgánu. Zamestnanecká rada alebo zamestnanecký dôverník môže uzatvoriť so zamestnávateľom dohodu, ktorá upravuje pracovné podmienky vrátane mzdových podmienok a podmienky zamestnávania v rozsahu, ako je ich možné dohodnúť v kolektívnej zmluve.

Takúto dohodu však môže uzatvoriť len vtedy, ak u zamestnávateľa nepôsobí odborová organizácia. Zamestnanecká rada je orgán, ktorý zastupuje všetkých zamestnancov školy. Zamestnanecká rada môže pôsobiť v škole, ktorá zamestnáva najmenej 50 zamestnancov.

Riaditeľ školy je povinný umožniť uskutočnenie volieb do zamestnaneckej rady, ak ho o to písomne požiada aspoň 10 % zamestnancov. Zamestnanecká rada v škole, ktorá má od 50 do 100 zamestnancov, má najmenej troch členov.

Právo voliť členov zamestnaneckej rady alebo zamestnaneckého dôverníka majú všetci zamestnanci školy, ak v nej pracujú najmenej tri mesiace. Právo byť volený za člena zamestnaneckej rady alebo za zamestnaneckého dôverníka má každý zamestnanec školy starší ako 18 rokov, ktorý je bezúhonný, nie je osobou blízkou riaditeľovi školy a pracuje v nej najmenej tri mesiace. Člen zamestnaneckej rady je volený priamou voľbou s tajným hlasovaním na základe kandidátnej listiny, ktorú navrhne najmenej 10 % zamestnancov alebo príslušný odborový orgán.

Prvé voľby členov zamestnaneckej rady v škole organizuje volebný výbor zložený najmenej z troch zamestnancov a najviac zo siedmich zamestnancov, ktorí podpísali žiadosť o vytvorenie zamestnaneckej rady. Počet členov volebného výboru určí riaditeľ školy v závislosti od počtu zamestnancov a vnútornej štruktúry školy. Ďalšie voľby organizuje zamestnanecká rada.

V škole, ktorá zamestnáva menej ako 50 zamestnancov, ale najmenej troch zamestnancov, môže pôsobiť zamestnanecký dôverník. Práva a povinnosti zamestnaneckého dôverníka sú rovnaké ako práva a povinnosti zamestnaneckej rady. Zamestnanecký dôverník je volený priamou voľbou s tajným hlasovaním nadpolovičnou väčšinou zamestnancov prítomných na hlasovaní. Volebné obdobie zamestnaneckej rady aj zamestnaneckého dôverníka je štvorročné.

Zamestnanecká rada alebo zamestnanecký dôverník môže uzatvoriť s riaditeľom školy dohodu, ktorá upravuje pracovné podmienky vrátane mzdových podmienok a podmienky zamestnávania v rozsahu, ako je ich možné dohodnúť v kolektívnej zmluve. Takúto dohodu je možné uzatvoriť len v prípade, ak v škole nepôsobí odborová organizácia.

Viac sa dozviete v mesačníku Právny kuriér pre školy.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte