Základné školy čakajú zmeny

14.07.2015
Legislatíva
Prevádzka školy
Vzdelávanie a výchova

Aj keď sa začali letné prázdniny mnohí učitelia už teraz myslia na to aké zmeny prinesie nový školský rok. Niektorým predmetom v základných školách odzvoní, ale pribudnú aj nové. Pedagógovia sa obávajú, že na základe nových osnov nebudú mať z čoho učiť a budú zase musieť materiály pripravovať prácne sami. Ministerstvo odkazuje, že ich obavy sú zbytočné.

Žiaci na 1.stupni budú mať opäť predmet Prvouka, tí ktorým chémia veľmi nevonia sa budú tešiť, doteraz sa ju učili už šiestaci, po novom pribudne až v 7.triede. Učiteľka chémie po skúsenostiach z predchádzajúcich rokov pochybuje, že ministerstvo stihne dodať učebnice včas. „Je úplne iná dotácia hodín do jednotlivých ročníkov, takže bude potrebné nové učebnice,“ povedala Nadežda BULIKOVÁ, učiteľka ZŠ Ostredková v Bratislave.

Nový štátny vzdelávací program prináša zmeny aj pre ôsmakov a deviatakov, nebudú mať predmet Výchova umením a namiesto toho sa vrátia k hudobnejvýtvarnej výchove. Učiteľka to nepovažuje za šťastné riešenie, lebo tínedžeri odmietajú spievať a kresliť. „Čiže krok naspäť, daná učebnica je nepoužiteľná,“ konštatuje Miroslava MIČJANOVÁ, zástupkyňa ZŠ Ostredková v Bratislave.

Vyučujúci sa obávajú aj toho, že ak nebudú mať učebné materiály od štátu zase si ich budú musieť chystať vo svojom voľnom čase sami.

„Keď chceme niečo reálne zmeniť, aby sme dali priestor učiteľom, aby naozaj nemuseli si všetko robiť na kolene,“ vyjadril sa Miroslav SNOPKO zo Slovenskej komore učiteľov.

Rezort školstva učiteľom odkazuje, že môžu zostať pokojní, zmeny by mali nabiehať postupne a niektoré knihy budú môcť využívať aj v rámci nových osnov. „Čo sa týka predmetu Výchova umením školy tak naďalej budú môcť používať učebnice aj napríklad na hodinách Hudobnej či Výtvarnej výchovy,“ povedala Monika HUCÁKOVÁ, hovorkyňa Ministerstva školstva SR.

Zmenou tiež je, že žiaci už nebudú druhý cudzí jazyk povinný, ale voliteľný, okrem toho budú mať viac hodín pracovného vyučovania a techniky.

Zdroj: TA3.

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte