Vysoké školy rušia externé štúdium

23.01.2012
Prevádzka školy

Externisti nebudú študovať dlhšie ako ich denní kolegovia. Jedna z najväčších vysokých škôl končí s výučbou externistov.

Slovenská technická univerzita v Bratislave pre nízky záujem už neprijíma prihlášky na diaľkové štúdium. Pred 5 rokmi mali 2 738 externistov, vlani len 467. „Keďže je od budúceho akademického roka externé štúdium zákonom spoplatnené, fakulty sa rozhodli koncentrovať predovšetkým na dennú formu,“ povedal prorektor školy pre vzdelávanie František Horňák. Všetci novoprijatí externisti musia platiť po rozhodnutí Ústavného súdu, podľa ktorého bolo v rozpore s ústavou, ak školy vybrané odbory ponúkali zadarmo.

Obmedzenia zvažuje aj Žilinská univerzita. „Diaľkové štúdium zatiaľ ponúkame. Zrušenie posúdime, ak nebude dostatočný záujem,“ vraví prorektor Milan Trunkvalter. Už vlani neumožnili diaľkovo chodiť na elektrofakultu. „Pri externej forme sa nedala dodržať požadovaná kvalita vzdelávania.“ V Žiline majú takmer 9-tisíc denných študentov a necelých 1 900 diaľkarov. Ročné školné na bakalárskom stupni sa pohybuje od 400 do 800 eur.

Minister školstva Eugen Jurzyca žiadal, aby sa externé štúdium predĺžilo z 5 na 7 rokov. Od zmeny si sľuboval vyššiu kvalitu. Po páde vlády koalícia od presadenia vysokoškolskej novely upustila. Ministerstvo tvrdí, že závisí od jednotlivých univerzít, či externistov zrušia.

Diaľkarov nebudú brať ani na Fakultu sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave. „Nenaplnili by sa kapacity,“ priznal prorektor pre študijné veci Ján Pekár. Externistov dlhšie nemá päť z trinástich fakúlt univerzity. Z 28-tisíc študentov je pätina externých. Žiadne škrty nepripravujú na Technickej univerzite v Košiciach ani na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Na väčšinu škôl sa treba hlásiť do konca februára 2012.

Zdroj: SITA (Týždeň na Pohroní)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte