Vysoké školy čaká nával, maturantov bude viac

15.03.2011
Vzdelávanie a výchova

Tento školský rok by zo stredných škôl s maturitou malo vyjsť viac ako 61
700 maturantov. Bolo by to o takmer 1130 viac ako školský rok predtým.

Právo, psychológia, manažment, informatika, ekonomika, všeobecné lekárstvo, predškolská a elementárna výchova, učiteľstvo, sociálna práca a politológia. Týchto desať študijných programov vedie tabuľku sto študijných programov v dennej a externej forme štúdia, na ktoré sa vlani hlásilo najviac uchádzačov o vysokoškolské štúdium.
  
V tomto školskom roku by zo stredných škôl s maturitou malo vyjsť viac ako 61 700 maturantov. Bolo by to o takmer 1130 viac ako školský rok predtým. Takéto údaje predpokladajú v Ústave informácií a prognóz školstva.

Celkovo by všetky typy stredných škôl malo absolvovať takmer 77 500 študentov, čo je tiež oproti predchádzajúcemu školskému roku o viac ako dva a pol tisíca viac.

Prognóza pre tých, čo si chcú podať prihlášku na vysokú školu, teda napovedá, že na dvadsiatich verejných, desiatich súkromných a troch štátnych vysokých školách bude tento rok dusno.

Na prijímačkách niektoré školy trvajú Podľa Štefánie Antalíkovej z ústavu už nepribúdajú fakulty, ktoré by prijímali študentov bez prijímacích skúšok. Počet takto prijatých bol najvyšší vlani a predvlani. Právnická fakulta Univerzity Komenského sa k nim po experimente s prijímaním len na základe známok nakoniec vracia.

Väčšie šance u susedov Šance tých, ktorí chcú ísť študovať do Česka, budú tento rok vyššie ako počas predchádzajúcich rokov. Je to preto, lebo českých maturantov vyjde zo stredných škôl menej (je to dôsledok slabších populačných ročníkov) a mnohé vysoké školy svoje kapacity rozširujú.

„Záujemcovia o medicínu majú napríklad šancu na novej Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity. Zato na práve, prekladateľstve aj psychológii bude veľký nával ako vždy. Oveľa väčšie šance na prijatie majú technicky nadaní, takmer isto sa dá rátať s prijatím na súkromné školy,“ vyratúva Bohumila Beranová z Úradu pre informácie vo vzdelávaní v Prahe.

Termín odovzdania prihlášky je záväzný. Iba vo výnimočných vám ju zoberú aj po termíne.

Zdroj: SITA (Trnavské noviny)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte