Úraz dieťaťa v materskej škole

27.10.2010
Vzdelávanie a výchova

To, aby dieťa neutrpelo úraz, si asi želá každý, ale aj pri tej najlepšej opatere sa môže stať, že dieťaťu v materskej škole sa pritrafí úraz. Keď takáto udalosť nastane, je dobré vedieť, čo treba robiť a kto je za čo zodpovedný.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej len „MŠVVaŠ SR“) sa v rámci sprehľadnenia a zjednodušenia evidencie o úrazovosti detí rozhodlo realizovať štatistickú evidenciu školských úrazov prostredníctvom webovej aplikácie Úr (MŠ SR) 1-01 o úrazovosti detí, žiakov a študentov. Prostredníctvom tejto aplikácie by mala zodpovedná osoba úraz zaevidovať do 7 kalendárnych dní od jeho vzniku.

Na internetovej stránke UIPŠ (http://web.uips.sk/urazy/) sa nachádza webová aplikácia výkazu, ktorá nahradila tú papierovú.  

Počnúc 1. septembrom 2010 sa úrazy budú rozdeľovať na neregistrované a registrované. Pri registrovaných školských úrazoch treba okrem ich zaevidovania do webovej aplikácie spísať do štyroch dní aj Záznam o registrovanom školskom úraze.

V prípade, že dôjde k ťažkej ujme na zdraví, prípadne k smrti dieťaťa, materská škola je povinná do jedného mesiaca od spísania úrazu informovať o tejto skutočnosti MŠVVaŠ SR a zaslať mu podklady z vyšetrenia tohto školského úrazu.       

Materská škola neeviduje školské úrazy, ktoré sa stali deťom v čase mimo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole, čiže pred príchodom do materskej školy a po odchode z materskej školy (t. j. po prevzatí rodičom alebo zákonným zástupcom dieťaťa).

Kto je za čo zodpovedný:
- za vytvorenie bezpečných a hygienických podmienok v materských školách zodpovedá riaditeľ materskej školy,
- za bezpečnosť a ochranu zdravia dieťaťa zodpovedajú pedagogickí zamestnanci materskej školy od prevzatia dieťaťa až po jeho odovzdanie zákonnému zástupcovi alebo ním splnomocnenej osobe.

Odškodnenie úrazu
- každý registrovaný a neregistrovaný školský úraz, ktorý zapríčinil dieťaťu poškodenie zdravia, musí materská škola alebo poisťovňa odškodniť nezávisle od toho, či z toho dôvodu zostalo dieťa v domácom ošetrení, alebo nie,
- ak materská škola s právnou subjektivitou nezabezpečí deťom úrazové poistenie, vykonáva odškodnenie úrazov z rozpočtu materskej školy,
- ak materská škola nemá právnu subjektivitu, odškodnenie vykoná jej zriaďovateľ.

Príspevok je vybraný z publikácie Právo v materskej škole.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte