Umravniť zlých žiakov môže dohoda

14.10.2011
Škola a rodina

Učitelia majú čím ďalej tým menej možností nato, aby bojovali so zlým správaním žiakov. Niektoré európske krajiny majú dohody rodičov so školami. Rodičia školopovinných detí sa nebránia vhodným spôsobom potrestania detí, ak porušujú nevhodným správaním školský poriadok alebo narúšajú vzťahy medzi spolužiakmi.

Ako vyplynulo z ankety, nesúhlasia však s telesnými trestami, či s pridávaním domácich úloh. Napríklad mama štyroch detí Katarína Chválová z Beňuše hovorí, že potrestať nedisciplinované deti treba, ale vhodne, systematicky a spravodlivo. Vymyslieť takýto systém v praxi je ťažké.

Dobrovoľné zmluvy
Kým autorita učiteľov v školách klesá, agresivita niektorých žiakov stúpa. Učitelia majú stále menej možností, ako deti potrestať. Tento stav sa netýka len slovenského školstva. S podobnými problémami zápasia aj ostatné krajiny. Niektoré, ako sú Dánsko, Rakúsko, Nemecko, Anglicko, Írsko, Maďarsko, Slovinsko či Poľsko, zaviedli ako súčasť kultúry svojej školy dohody škôl s rodičmi, ktoré riešia, ako zlepšiť učenie a správanie žiakov, aké tresty používať v škole aj doma.

Nejde o právne zmluvy, sú dobrovoľné a i napriek tomu prinášajú dobré výsledky. Zmluvy sa týkajú povinností žiakov, rodičov a učiteľov pri zlepšení učenia a správania. Súčasťou je veľakrát aj školský poriadok, ktorý jasne vymedzuje kódexy správania v škole. Zmluvy s rodičmi, v ktorých by sa rodičia zaviazali, že preberajú zodpovednosť za správanie svojich detí počas vyučovania, experimentálne od tohto školského roku odskúšava v Česku 35 základných škôl, ktoré sa do projektu prihlásili. Uskutočňujú plán ministra Jozefa Dobeša, ktorý chce posilniť autoritu učiteľov. Ako povedala Jana Holíková z komunikačného odboru českého ministerstva školstva, pilotné overovanie novej metódy individuálnych výchovných plánov potrvá celý školský rok.

Individuálne plány
Zmluvy s rodičmi sa chápu ako prevencia problematického správania žiakov a sú súčasťou individuálnej výchovy detí. „Individuálny výchovný plán je dohoda s rodičmi detí, u ktorých sa objavujú opakované výchovné problémy, priestupky proti školskému poriadku alebo pravidlám triedy, ktoré neželateľne pôsobia na proces vzdelávania,“ povedala Holíková. Dokument obsahuje konkrétne úlohy a záväzky pre učiteľov či pre vychovávateľov, rodičov i samotného žiaka. V zmluvách by malo byť aj to, že učiteľ môže žiaka potrestať. Naši školáci sa podobných zmlúv obávať nemusia, podľa ministerstva školstva takéto zmeny v oblasti hodnotenia správania a spoluúčasti zákonných zástupcov ministerstvo neplánuje.

Zdroj: SITA (SME)
 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte