ÚIPŠ spúšťa projekt digitálneho vzdelávania

28.03.2013
Prevádzka školy

Projekt digitálneho vzdelávania pre žiakov základných a stredných škôl za takmer 27 miliónov eur spúšťa Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ). Projekt je financovaný hlavne z Európskeho sociálneho fondu, štátny rozpočet sa na tejto sume podieľa 15 percentami.

Všetky základné a stredné školy, s výnimkou Bratislavského kraja, dostanú do konca roku 2015 prístup k celkovo 42 800 digitálnym vzdelávacím objektom. Pôjde o približne 2- až 15-minútové digitálne vzdelávacie materiály z 11 vyučovacích predmetov pre všetky ročníky základných aj stredných škôl, ktoré budú môcť učitelia využívať pri svojich hodinách. Tieto materiály bude mať k dispozícii 543 560 žiakov. "Budeme vyrábať krátke objekty digitálneho vzdelávacieho obsahu, ktoré učitelia budú môcť využívať čo najefektívnejším spôsobom. Dôležité je, že tieto objekty vychádzajú práve zo skúseností a vedomostí, ktoré majú títo učitelia," povedal metodik projektu Andrej Stančík.

Každá škola dostane už tento rok interaktívnu tabuľu, notebook a ozvučenie do triedy. Tieto pomôcky na školách zostanú aj po skončení projektu. Okrem digitálnych objektov budú môcť školy využívať aj 30 typov pracovných zošitov.

Na výrobu 30 000 vzdelávacích materiálov ÚIPŠ vyhlási verejné obstarávanie tento rok a prvé digitálne materiály by sa mali dostať na školy koncom tohto roka alebo začiatkom roku 2014. Do prípravy ďalších 12 800 materiálov sa môžu zapojiť samotní učitelia základných a stredných škôl. Najskôr sa môžu pustiť do materiálov pre výučbu slovenčiny pre prvý stupeň základných škôl. Pre minimálne 800 učiteľov je v rozpočte projektu vyčlenených 8,6 milióna eur. Hlásiť sa môžu cez komunitný portál digitalnevzdelavanie.sk.

Projekt počíta s vytvorením digitálnych vzdelávacích materiálov z 11 predmetov - slovenský jazyka a literatúra, prírodoveda, matematika, chémia, fyzika, biológia, geografia, dejepis, anglický, nemecký a ruský jazyk.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte