Učitelia bojujú za platy, spisujú petíciu

15.06.2011
Personalistika

Napätie na školách sa zvyšuje. Učitelia spisujú petíciu, aby si vybojovali vyššie platy.

Okrem toho žiadajú aj väčšie dotácie pre školstvo, úpravy odchodu učiteľov do dôchodku a prehodnotenie kreditového systému, na základe ktorého sú odmeňovaní.

„Smiešne“ platy učiteľov
„Samozrejme, panuje nespokojnosť. Platy sú smiešne, najmä čo sa týka učiteľov informatiky, ekonomiky a jazykov,“ hovorí Stanislav Papánek z Obchodnej akadémie Imricha Karvaša v Bratislave. Tvrdí, že tiež dostal petíciu učiteľov, no nepodpísal ju. „Aj keď nie preto, že by som nemal záujem na zvýšení platu.“ Za petíciou stojí levický pedagóg Gymnázia Andreja Vrábla, Ľudovít Sebelédi. S ním sa nám včera nepodarilo spojiť. Podporné stanovisko petícii však zaujala aj Slovenská komora učiteľov, ktorá ju zverejnila na webovej stránke.

„Nie je učiteľ na Slovensku, ktorý by nepodporil zvýšenie tarifných platov,“ uviedla prezidenta komory Mária Barancová. Školské odbory už koncom minulého týždňa vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Avizujú aj tvrdšie nátlakové akcie, ak nebudú splnené ich požiadavky. Bojujú za zvýšenie ich platov o 15 percent. V tomto roku im totiž priemerná mzda klesla oproti vlaňajšku o 2,4 eura. Aktuálne zarábajú v priemere 530,1 eura. „Štrajk je krajný prostriedok a bude sa konať len v prípade, že nebudeme úspešní v rokovaní,“ hovorí predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Jozef Lužák.

Školy chcú štrajkovať
Niektoré školy však už teraz ochotu zabojovať deklarujú. „V prípade štrajku sa zúčastním, určite áno,“ vyhlásila riaditeľka Hotelovej akadémie v Bratislave Katarína Biela. „V prípade štrajku by sa naši zamestnanci zúčastnili,“ potvrdzuje aj Etele Hessová zo Základnej školy Škarniclova v Bratislave.

Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) tvrdí, že je v jeho záujme rokovať so školskými odborármi. „Budú však zohľadnené možnosti štátneho rozpočtu,“ znie stanovisko ministerstva. Na margo zvýšenia platov o 15 percent učiteľom odkazuje: „Nevidíme to, bohužiaľ, ako reálne.“ Školskí odborári čakajú aj na stretnutie s ministrom práce Jozefom Mihálom (SaS). Ten im sľúbil termín do 15. júla.

Zdroj: SITA (Hospodárske noviny)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte