Spolupráca firiem a škôl škrípe

01.02.2012
Vzdelávanie a výchova

Štátny projekt, ktorý mal priblížiť naše školy k potrebám trhu práce, nefunguje. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) totiž stále nespustil projekt Národná sústava kvalifikácií, ktorý mal čerstvým absolventom pomôcť nájsť si prácu.

„Ministerstvo školstva sa ju rozhodlo pripraviť iným spôsobom ako prostredníctvom národného projektu zo štrukturálnych fondov,“ konštatoval rezort. Preto sa malo spustenie projektu predĺžiť. Ak by všetko fungovalo podľa plánu, projekt mal fungovať už dva roky.

Hlavu v smútku majú okrem absolventov aj zamestnávatelia, ktorí si v zástupoch nezamestnaných nevedia nájsť dostatok odborníkov. „Chýbajú nám kvalifikovaní ľudia najmä v oblasti výroby,“ posťažoval sa šéf Zväzu strojárskeho priemyslu Milan Cagala. Na Jurzycov projekt pritom netrpezlivo čakajú aj na ministerstve práce. Tam totiž už pred dvomi rokmi spustili iný projekt s názvom Národná sústava povolaní, na ktorý mal projekt rezortu školstva nadväzovať. V praxi to malo fungovať tak, že firmy mali na webovej stránke projektu pravidelne informovať o tom, akých ľudí potrebujú.

Následne by ministerstvo školstva upravovalo učebné osnovy, prípadne legislatívu tak, aby sa školy postupne prispôsobili trhu práce. „Bez projektu rezortu školstva nebude ani náš projekt efektívny. Ak totiž prax potrebuje nové poznatky, školy ich majú zabezpečiť,“ dodal hlavný poradca ministra práce Xaver Gubáš.

Zdroj: SITA (Hospodárske noviny)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte