Školy si nesmú vynucovať dary

31.08.2011
Prevádzka školy

Aj verejné základné a stredné školy môžu byť financované príspevkami a darmi. Sponzorský dar si ale žiadna zo škôl nesmie vynucovať.

Školy nemajú peniaze na mnohé potrebné veci. Nedostatky sa snažia zaplátať aj príspevkami od rodičov. Môžu. Príspevky a dary pri financovaní verejných škôl pripúšťa aj zákon. Marián Galan z odboru stredných a jazykových škôl ministerstva školstva povedal, že stredná škola môže prijať sponzorský dar od rodičov, nesmie však jeho poskytnutie vyžadovať. Niektoré to napriek tomu robia. Jedny žiadajú poplatok na úhradu nezistených škôd, iné si nárokujú poplatky za používanie učebníc, ba nájdu sa aj také, čo spoplatnia užívanie odkladacích skriniek. Inde dokážu zakúpiť ergonomické lavice, ktoré žiaci využívajú niekoľko rokov.

Diskriminované deti neplatičov
Členstvo v združení rodičov je na každej škole dobrovoľné. Mnohí rodičia to však netušia. Príspevok, ktorý združenie každý rok vyberá, im teda nemôže nik nanútiť. Ak sa niektorý rodič rozhodne, že nebude členom združenia, nemal by mu to nikto zazlievať. Školský inšpektor Ľuboš Tužinský zo štátnej školskej inšpekcie už dávnejšie povedal, že uznesenie nie je záväzné pre tých, ktorí do združenia nevstúpili. Stáva sa, že deti, ktorých rodičia odmietnu zaplatiť príspevok, nedostanú na deň detí alebo Mikuláša balíček ako ostatné. Tužinský povedal, že vybrané príspevky nemožno použiť tak, aby boli niektorí žiaci diskriminovaní. Príspevky do združenia rodičov sú rôzne, pohybujú sa od päť až do 60 eur. V niektorých školách si môžu súrodenci uplatniť zľavu, inde musí rovnaký poplatok zaplatiť každé dieťa z rodiny.

Percentá z daní nestačia
Školám by pomohli aj dve percentá z daní z príjmov rodičov, prípadne ďalších pracujúcich ľudí. Mnohé na túto možnosť upozorňujú na rodičovských združeniach, výveskách i na internetových stránkach, ale v praxi to vraj veľkú odozvu nemá. Mária Devečková, zástupkyňa riaditeľky Základnej školy v Liptovskom Jáne, povedala, že skôr škole pomôžu sponzori z neďalekých hotelov a rekreačných zariadení. „Takto si dokážeme pre deti zabezpečiť lyžiarsky aj plavecký výcvik,“ povedala. V Základnej škole Andreja Kmeťa v Žarnovici povedali, že sú v hladovej doline. Peniaze škola nemá od koho dostať, nanajvýš hmotné dary. „Veľa rodín je v hmotnej núdzi, takže nemôžeme rátať s percentom z daní. Rodičia však pomáhajú ochotne s dopravou,“ povedala zástupkyňa riaditeľky Jana Tabernausová.

Zdroj: SITA (SME)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte