Školy môžu získať grant na medzinárodný projekt

19.01.2015
Legislatíva
Prevádzka školy

Slovensko je súčasťou Akadémie stredoeurópskych škôl od roku 2007, do projektov sa zapojilo takmer 40 škôl.

Akadémia stredoeurópskych škôl vyzýva učiteľov a žiakov, aby v spolupráci s medzinárodnými partnermi vypracovali súťažné projekty. Školy zo Slovenska tak majú možnosť obohatiť svoj vzdelávací program o skúsenosti z iných krajín. Návrhy projektov môžu školy predkladať do stredy 15. apríla. Školy s najlepšími nápadmi získajú na svoj projekt grant. Informovala o tom v tlačovej správe Akadémia stredoeurópskych škôl.

Hlavná téma projektov je tento rok Solidarita. Cieľom Akadémie stredoeurópskych škôl je spoločnosť, kde ľudom záleží na druhých a miesto, kde sa ľudia nedožadujú len svojich práv, ale zároveň si uvedomujú, že majú aj svoj diel zodpovednosti za blaho sveta. "Akadémia podporuje myšlienku rovnocenného partnerstva a deľby povinností. Medzinárodný rozmer programu študentov a učiteľov nabáda, aby sa na veci pozreli z nového hľadiska. Nadväzovanie priateľstiev s ľuďmi z iných štátov a pohľad na vlastnú krajinu z novej perspektívy podporuje kritické myslenie, empatiu, solidaritu a zároveň je to obrovská zábava,“ hovorí projektový manažér Nadácie Erste Robin Gosejohann.

Školy majú do 15. apríla čas na to, aby si našli partnera z inej partnerskej krajiny a odovzdali spoločný projekt. Svoju partnerskú školu môžu nájsť on-line na internetovej stránke www.aces.or.at. Partnerskými krajinami sú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Chorvátsko, Kosovo, Macedónsko, Maďarsko, Moldavsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovenská republika, Slovinsko a Srbsko

Akadémia stredoeurópskych škôl je vzdelávacia iniciatíva Nadácie Erste, ktorú koordinujú neziskové organizácie Interkulturelles Zentrum vo Viedni a Včelí dom v Bratislave. Od svojho spustenia v roku 2006 sa program usiluje o medzikultúrny dialóg medzi mladými ľuďmi a cezhraničnú spoluprácu škôl v 15 partnerských krajinách zo strednej a juhovýchodnej Európy. Program podporujú aj ministerstvá školstva všetkých zúčastnených krajín a doteraz sa do programu zapojilo viac než 25 000 žiakov a 3 600 učiteľov. Slovensko je súčasťou medzinárodnej siete od roku 2007, odkedy sa doň úspešne zapojilo takmer 40 škôl.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte