Školským odborárom pomôže prezident zatlačiť na novú vládu

01.03.2012
Legislatíva
Legislatíva

Prezident Ivan Gašparovič prisľúbil školským odborárom pomoc pri presadzovaní ich požiadaviek do Programového vyhlásenia vlády, ktorá vzíde z marcových predčasných parlamentných volieb.

„Ešte do vytvorenia nového kabinetu by mohli predostrieť písomne svoje predstavy a požiadavky za odborový zväz a tie by prezident ponúkol budúcej vláde na prípadné zapracovanie do tohto programového vyhlásenia tak, aby boli akceptované,“ povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač po dnešnom prijatí odborárov v Prezidentskom paláci. Nové vedenie sa dnes s prezidentom stretlo prvý raz od svojho zvolenia koncom minulého roka. Informovali ho, že budú presadzovať vyššie platy pre pedagogických i nepedagogických zamestnancov, viac peňazí do školstva v pomere k HDP i zmenu súčasného systému regulácie škôl.

Učitelia vyšli do ulíc už v septembri minulého roka a stále sú v štrajkovej pohotovosti. Nové vedenie pred nátlakovými akciami uprednostňuje rokovania. Odborári tvrdia, že svoje požiadavky sformulovali tak, aby boli reálne splniteľné. „Boli by sme radi, keby nám vláda pridala o jedno percento z HDP, no nie skokovou zmenou, ale pokiaľ by urobila určitý systém postupových krokov v priebehu štvorročného vládnutia,“ konštatoval predseda školských odborárov Pavel Ondek. Slovensko v súčasnosti investuje do školstva 4,7 percenta HDP, odborári sa chcú priblížiť vyspelým európskym štátom, kde ide na vzdelávanie a vedu 5,8 až 6,4 percenta HDP.

Platové požiadavky zatiaľ odborári nechcú konkretizovať. „Bude pre nás prioritné, keď vláda povie, dobre, chceme systém postupových krokov,“ uviedol Ondek. Považuje však za neprimerané, ak je v súčasnosti plat začínajúceho pedagóga približne 500 eur a tarifný strop pre pedagóga s 32-ročnou praxou predstavuje vyše 700 eur. Priemerný plat nepedagogických zamestnancov je 400 eur. Odborárom sa nepáči ani súčasný systém regulácie škôl. Tam, kde školy zanikajú alebo fúzujú, ich vraj často nahrádzajú súkromné, takže štát napokon neušetrí. „Dosť veľa si sľubujeme od nové pána ministra školstva, ktorý dokáže pozdvihnúť naše školstvo, ale hovorím nielen o platoch, ale o školstve vôbec,“ poznamenal Ondek.

S výzvou na rokovanie oslovili odbory po stanovení termínu predčasných parlamentných volieb aj parlamentné politické strany. Pozitívne zareagovali len SDKÚ-DS, KDH, Smer-SD a SNS. Aj prezident Gašparovič je presvedčený, že slovenské školstvo potrebuje ozdraviť. Podľa Trubača si hlava štátu myslí, že „po voľbách budeme potrebovať odvážnejšieho ministra, ktorý dokáže čeliť súčasným zložitým problémom v rezorte školstva“. Slabiny vidí vo vysokom školstve, nepáči sa mu neustály nárast počtu vysokých škôl, najmä súkromných, a masové menovanie profesorov.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte