Rodičia v hmotnej núdzi môžu dostať dotáciu na stravu a školské potreby

18.05.2012
Škola a rodina

„Dotáciu na stravu možno poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje materskú alebo základnú školu a žije v rodine, ktorej sa poskytuje dávka a príspevky, alebo ktorej priemerný čistý mesačný príjem za posledných šesť mesiacov je najviac vo výške životného minima,“ vysvetľuje Eva Spitzerová, riaditeľka odboru pomoci v hmotnej núdzi Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príspevok na školské potreby zas môže dostať dieťa, ktoré chodí do prípravnej triedy škôlky či na základnú školu. „Musí však tiež žiť v rodine, ktorej sa poskytuje dávka a príspevky v hmotnej núdzi alebo ktorej priemerný čistý mesačný príjem za posledných šesť mesiacov je najviac vo výške životného minima,“ upozorňuje Spitzerová. Ako ďalej uviedla, o poskytnutie dotácií nežiadajú rodičia, ale zriaďovateľ školy s výnimkou krajského školského úradu, obec podľa sídla školy, ktorej zriaďovateľom je krajský školský úrad alebo občianske združenie, ktorého členmi sú rodičia alebo iní zástupcovia detí a priatelia školy, ak zriaďovateľom školy je krajský školský úrad.

„V prípade, že sa rodine neposkytuje dávka v hmotnej núdzi a príspevky, rodičovi, ktorý má záujem o dotáciu pre dieťa, poskytne spravidla obec, škola alebo úrad potrebné tlačivá a poradenstvo. Rodič v tomto prípade predkladá úradu Formulár na posúdenie príjmu, príjmy za posledných šesť mesiacov a vyhlásenie, že súhlasí so zaradením dieťaťa do zoznamu detí, na ktoré sa žiada dotácia, a predloží potvrdenia o príjme,“ dodala.

Príspevok na dochádzku do školy úrady práce, sociálnych vecí a rodiny neposkytujú. Podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi v prípade, ak sú rodičia poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke, výška dávky a príspevkov sa zvýši o dávku pre dieťa v sume 17,20 eura na účely zabezpečenia jeho základných životných podmienok, ak toto dieťa plní povinnú školskú dochádzku.

Zdroj: SITA (Pravda)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte