Prijímačky na stredné školy budú ešte po starom

18.08.2016
Vzdelávanie a výchova

O necelé tri týždne školský zvonec zvolá žiakov a učiteľov základných a stredných škôl späť do lavíc.

Či ich čaká „horúca“ jeseň, v ktorej by učitelia vyšli hromadne do ulíc pre finančne podvyživené školstvo ako sľubovali Nové školské odbory a Slovenská komora učiteľov v závere uplynulého školského roka, v tejto chvíli nie je jasné. Učitelia dovolenkujú, zborovne ožijú až v predposledný augustový týždeň. Podľa diskusií na učiteľských fórach sa nedá predpokladať, že by hrozil hromadný štrajk učiteľov, ktorý by ochromil vyučovanie. Učitelia sú v tejto otázke nejednotní.

Štandardizované testy ešte nebudú

Nový školský rok neprinesie zatiaľ do života žiakov nejaké prevratné zmeny. Ministerstvo školstva podľa jeho tlačového odboru plánuje pokračovať v poskytovaní dotácie na lyžiarske kurzy a školy v prírode aj v roku 2017. Tento rok predstavoval príspevok na školu v prírode 100 eur na žiaka a 150 eur na lyžiarsky kurz.

Deviataci, ktorí sa budú hlásiť na stredné školy, sa budú musieť zúčastniť na prijímacích pohovoroch. Bez nich budú prijatí iba tí, čo dosiahnu v aprílovom celoslovenskom testovaní deviatakov z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra úspešnosť najmenej 90 percent.

Prijímacie skúšky na stredné školy sa v školskom roku 2016/2017 uskutočnia v súlade s príslušnými ustanoveniami školského zákona tak ako v uplynulom školskom roku,“ napísal pre SME v stanovisku komunikačný odbor ministerstva školstva. Pritom exminister Juraj Draxler mal zámer už pred rokom nastaviť systém prijímania žiakov na stredné školy ináč, ako funguje teraz. Chcel, aby výsledky testovania deviatakov boli hlavným sitom pri prijímaní na stredné školy alebo aby deviataci boli prijímaní na základe štandardizovaných testov, ktoré by pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania.

Učebníc bude dosť

Dlhoročný problém s nedostatkom učebníc by sa tento rok nemal zopakovať, vyzerá to, že je už vyriešený čo sa týka množstva. Učitelia viacerých predmetov však nie sú spokojní s ich kvalitou.

Základným školám budú chýbať učebnice väčšinou na výchovné predmety ako informatická výchova a výtvarná výchova pre 4. ročník. Na druhom stupni to bude etika, náboženská výchova, informatika a technika. Ministerstvo školstva sa domnieva, že vo všetkých prípadoch ide o predmety, kde učebnica nie je kľúčovým nástrojom.

Stredoškoláci nedostanú učebnicu geografie pre 1. ročník gymnázií, občiansku výchovu pre 4. ročník gymnázií, ako aj literatúra pre 4. ročník gymnázií s vyučovacím jazykom maďarským.

Za angličtinu sa nebude platiť

Rodičia žiakov druhého stupňa už nebudú musieť finančne prispievať na učebnice z anglického jazyka. Ministerstvo zabezpečilo v tomto roku, okrem centrálneho obstarávania nákupu učebníc, časť učebníc požadovaných školami formou finančného príspevku. Jednotná učebnica angličtiny neexistuje, školy sa rozhodnú samotné pre tú, ktorá im vyhovuje najlepšie. Učitelia si ich vyberajú z kníh uvedených v zozname, ktorý je zverejnený na edičnom portáli ministerstva. V minulom roku dostali zadarmo učebnice angličtiny žiaci prvého stupňa základných škôl.

Ako s povinným čítaním?

V máji minulého roku navrhovalo združenie katolíckych škôl vyradiť z povinnej literatúry pre maturantov knihu Petra Pišťanka a Dušana Taragela Sekerou a nožom. Na knihe katolíckym školám prekáža, že obsahuje podľa nich perverzné a vulgárne výrazy a text urážajúci ľudskú dôstojnosť. Pre súčasných maturantov táto kniha nie je v zozname povinného čítania, týkať sa má až maturantov, ktorí budú absolvovať maturitnú skúšku v roku 2018/2019 podľa inovovaného štátneho vzdelávacieho programu. Ten vstúpil do platnosti v minulom školskom roku. Po protestoch katolíckych škôl odborná komisia ministerstva školstva rozhodla, že v povinnom čítaní z knihy Sekerou a nožom zostane len niekoľko poviedok. Štátny pedagogický ústav pripraví metodický pokyn pre učiteľov, v ňom dá návod, ako s dielom pracovať, a odporučí niektoré poviedky.

Zdroj: SME

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte