Prezentácia vyučovacích postupov na otvorenom vyučovaní

26.04.2011
Vzdelávanie a výchova

Vhodným prostriedkom na zdokonaľovanie sa v pedagogickej práci je pozorovanie vyučovania. Najčastejšie prebieha na otvorených hodinách, ktoré zvyčajne organizuje metodické združenie alebo predmetová komisia. Čo všetko možno na hodinách pozorovať a na čo je dôležité sa sústrediť?

Dôležité je, aby vyučovacia hodina prebiehala v reálnych podmienkach a bola vedená skúseným učiteľom. Pozorovanie vyučovacích postupov býva efektívnejšie, ak je určený cieľ pozorovania. Treba si ho vyberať podľa toho, v čom sa chce pozorovateľ zdokonaliť alebo čo je pre neho zaujímavé.

Na všetkých typoch vyučovacích hodín je možné pozorovať:
• činnosť učiteľov,
• činnosť žiakov,
• spôsob transformácie učiva,
• podmienky a okolnosti vyučovania.

Ak sa rozhodne učiteľ zamerať na prácu s výchovno-vzdelávacími cieľmi, mal by sa sústrediť najmä na hľadanie odpovedí napr. na nasledujúce otázky:
• Formuloval učiteľ cieľ hodiny všeobecne alebo konkrétne?
• Predstavil len hlavný cieľ hodiny?
• Ako sa venoval čiastkovým cieľom?
• Boli žiaci pri predstavení cieľa hodiny sústredení?
• Nenahradzuje učiteľ cieľ obsahom témy alebo len jej názvom?

Je vhodné vytvoriť si pozorovací hárok, do ktorého si pozorovateľ zapisuje poznámky, konkrétne situácie, metódy a postupy, ktoré môže potom využiť aj vo svojej triede. Sám si zvolí, na čo sa bude zameriavať. Vhodne pripravený pozorovací hárok zjednoduší a zefektívni pozorovanie. Ponúkame Vám vzorový pozorovací hárok použiteľný na sledovanie práce s výchovno-vzdelávacími cieľmi.

S reformnými snahami o inovácie vyučovacích stratégií, metód a postupov sa dostávajú do popredia inovované formy prezentácie vyučovacích postupov spojené s rozborom pozorovania učebného procesu, označované ako:
a) otvorená hodina,
b) otvorený vyučovací blok,
c) tematický deň,
d) modelové vyučovanie,
e) hodina/blok spojený s koučovaním.

Prezentujúcimi učiteľmi bývajú skúsení učitelia, prípadne učitelia – inovátori, ktorí aplikujú
nové metódy a postupy skvalitňujúce vyučovací proces. Pozorovateľmi môžu byť učitelia – kolegovia, ale aj učitelia z iných škôl v sídle školy alebo aj z ďalších škôl, zo zahraničia, iní odborníci, rodičia. Tieto okolnosti nastávajú, najmä keď sa do vyučovacieho procesu implementujú metódy inovačných alebo alternatívnych edukačných programov (napríklad v rámci projektov Comenius partnerstvá a pod.).

Vybrané z publikácie Profesijný rozvoj zamestnancov školy.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte