Prevádzka školských bufetov z pohľadu ochrany zdravia žiakov

28.07.2011
Vzdelávanie a výchova

Kto zodpovedá za zloženie sortimentu v školských bufetoch? Čo by mal sortiment tovaru v školských bufetoch obsahovať? Aký sortiment jedál by v školských bufetoch nemal byť?

Za skladbu sortimentu predávaného v školských bufetoch a automatoch je zodpovedný prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež (v tomto prípade školy alebo školského zariadenia), ktorý je povinný tento uviesť v prevádzkovom poriadku (§ 10 ods. 1 písm. c) bod 1 vyhl. č. 527/2007 Z. z.). Prevádzkovateľ školy alebo školského zriadenia je ďalej povinný predložiť prevádzkový poriadok na schválenie príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (§ 24 ods. 5 písm. f) zák. č. 355/2007 Z. z.).

Regionálny úrad verejného zdravotníctva pri schvaľovaní posudzuje, či navrhovaný sortiment zodpovedá požiadavke výživovej hodnotnosti, resp. zdravej výživy. V praxi najväčšie problémy vznikajú pri posudzovaní výrobkov, ktorých používanie nie je v školskom stravovaní legislatívne zakázané.

Sortiment tovaru v školských bufetoch a automatoch by mal obsahovať hlavne potraviny so zníženým obsahom energie, resp. nízkoenergetické potraviny, prednostne s ohľadom na zníženie obsahu tuku, sacharózy a soli, celozrnné cereálne výrobky,ovocie a zeleninu, najmä čerstvú, mlieko a mliečne výrobky (kefír, acidofilné mlieko, jogurty, tvaroh, syry s nízkym obsahom tuku a soli a potraviny s nízkym obsahom cukru. Tučné mäsové výrobky je potrebné nahradzovať hydinovými, rybacími, resp. inými mäsovými výrobkami s nízkym obsahom tuku. Podobne je nutné v podstatnej miere obmedziť sortiment sladených nápojov a sladkostí.

Inými slovami, sortiment v školských bufetoch a automatoch musí umožňovať pestovanie správnych stravovacích návykov u detí a mládeže, ktoré pozostávajú z:

  • konzumácie stravy založenej na rôznych potravinách s prevahou potravín rastlinného pôvodu,
  • uprednostňovania jedál pripravených bez pridávania tuku (varením, dusením, pečením, na pare),
  • dodržiavania pitného režimu prispôsobeného veku detí (pramenitá voda, nealkoholické nápoje bez cukru, resp. s veľmi nízkym obsahom cukru, rôzne druhy minerálnych vôd).

 

Vyhláška MŠ SR č. 330/2009 Z. z. ďalej určuje, aké výrobky sa z hľadiska výživového a epidemiologického rizika nepoužívajú. Ide o:

  • mleté a sekané mäsá z distribučnej siete a výrobky z nich,
  • nedostatočne tepelne spracované mäsá,
  • jaternice, zabíjačková kaša, tlačenka, krvné tučnice,
  • surové mäsá typu tatársky biftek,
  • nekonzervované rybie výrobky,
  • všetky výrobky s aspikom a rôsolom,
  • tepelne nespracované vajcia a tepelne nedostatočne spracované vajcia,
  • mäkké cukrárske výrobky,
  • zmrzlina vrátane zmrzliny pripravovanej na mieste,
  • huby okrem húb získaných z distribučnej siete
  • tvaroh domácej výroby,
  • pečeňový syr, pečeňovky, čajovky, maslovky a pod.,
  • tepelne neošetrené mlieko a výrobky z tepelne neošetreného mlieka,
  • vnútornosti okrem bravčovej, teľacej a hydinovej pečene.

 

Vybrané z publikácie Školské stravovanie v praxi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte