Prevádzka a prevádzkový poriadok zariadenia školského stravovania

27.03.2012
Vzdelávanie a výchova

Každé zariadenie školského stravovania má svoj prevádzkový poriadok – súhrn opatrení a povinností zamestnancov pri zabezpečovaní výroby a výdaja jedál v zariadeniach školského stravovania. Čo všetko musí upravovať?

V súlade s vyhláškou MZ SR č. 527/2007 Z. z. a so zákonom č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia vydáva prevádzkový poriadok, ktorý upravuje organizáciu režimu stravovania v zariadení školského stravovania.

Prevádzkový poriadok a každú jeho zmenu schvaľuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

 

Prevádzkový poriadok upravuje najmä:

  • režim a spôsob prihlasovania a odhlasovania odberu jedál a nápojov pre všetky kategórie stravníkov,
  • harmonogram výdaja jedál a nápojov, z ktorého je zrozumiteľné oddelené stravovanie detí a žiakov od stravovania iných fyzických osôb, napr. bývalých zamestnancov škôl a školských zariadení,
  • časový rozpis zabezpečenia pedagogického dozoru nad deťmi a žiakmi počas výdaja a konzumácie jedál a nápojov,
  • ak zariadenie školského stravovania zabezpečuje diétne stravovanie detí a žiakov, uvádzajú sú druhy diét, ktoré sa pripravujú; ak diétne stravovanie v zariadení školského stravovania nie je možné zabezpečiť výrobou jedál a riaditeľ rozhodne o  nosení stravy pre deti a žiakov, ktorých zdravotný stav podľa posúdenia ošetrujúceho lekára vyžaduje osobitné stravovanie, uvádza sa spôsob vydávania diétnych jedál manipulácie s nimi,
  • vyhláška uvádza nový pojem celospoločenských programov podpory zdravia, pod ktorými rozumieme „Školský mliečny program“ a „Program ovocie a zelenina do škôl“. Ak sa v škole takýto program uskutočňuje, jeho organizačné zabezpečenie musí byť súčasťou prevádzkového poriadku,
  • zabezpečenie hygienického režimu a určenia sanitácie aj počas školských prázdnin,
  • spôsob nakladania s odpadom musí byť v súlade s nariadením (ES) č. 1774/2002 Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa ustanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa živočíšnych vedľajších produktov neurčených pre ľudskú spotrebu a zákonom č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

 

Podrobné informácie získate účasťou na školení Hygienické požiadavky na prevádzku zariadení školského stravovania.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte