Potravinárska komora robí kurz o zdravom životnom štýle

05.10.2015
Prevádzka školy
Vzdelávanie a výchova

Účasť v kurze Hravo ži zdravo je pre základné školy aj ich žiakov bezplatná, cieľom je poskytnúť žiakom informácie o zdravom stravovaní. Potravinárska komora Slovenska organizuje piaty ročník internetového kurzu zdravého životného štýlu Hravo ži zdravo. Hlavným cieľom kurzu je dostať k deťom chýbajúce informácie o správnom stravovaní. Pre piatakov základných škôl navyše pripravili súťaž o ceny. Informovala o tom riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

Piaty ročník kurzu reaguje na absenciu systematického programu o správnych stravovacích návykoch detí v školách. "V uplynulom období na Slovensku rezonovala najmä téma zákazu predaja vybraných potravín v školských bufetoch, bohužiaľ bez odborného základu. Našim cieľom je, aby sa informácie o zdravom stravovaní dostali k deťom hravou formou a nie zákazmi,“ povedala Halgašová.

Účasť v kurze Hravo ži zdravo je pre základné školy aj ich žiakov bezplatná a na žiakov piateho ročníka aj tento rok čakajú ceny. Súťažná časť internetového kurzu je od 1. októbra do 1. februára 2016. Nesúťažne je možné kurz absolvovať až do 31. augusta 2016. Pre prihlásenie školy a konkrétnej triedy do kurzu je potrebná registrácia učiteľa, ktorý na svojich hodinách vedie deti k zdravému životnému štýlu, na internetovej stránke www.hravozizdravo.sk. Až keď bude trieda do kurzu a súťaže prihlásená, môžu sa do nej začať registrovať samotní žiaci.

Minulý rok sa do kurzu zapojilo 4 688 detí z celého Slovenska. Z dotazníku napríklad vyplynulo, že výrazná väčšina detí si nosí školskú desiatu z domu. Takmer 60 percent má pravidelnú stravu 4 až 6 krát denne vrátane raňajok. Pri konzumácii čerstvého ovocia a zeleniny prevažovali odpovede, že patria do každodenného jedálnička piatakov. Takmer tretina piatakov konzumuje sladkosti každý deň, len 17 percent detí nekonzumuje vôbec ani sladkosti ani slané výrobky. Celkovo 62 percent piatakov športuje každý deň alebo aspoň štyrikrát týždenne a to na pravidelných tréningoch alebo vonku s kamarátmi či rodičmi.

Žiaci, ktorí sa prihlásia do kurzu, budú musieť absolvovať na internetovom portáli www.hravozizdravo.sk postupne štyri lekcie zdravého životného štýlu a využiť program na hodnotenie jedálnička, pohybových aktivít a pitného režimu. Žiaci si tiež v lekciách zábavnou formou preveria svoje vedomosti v oblasti príjmu a výdaja energie a získajú cenné rady, ako zdravým spôsobom udržať rovnováhu v príjme a výdaji energie. Na absolvovanie každej lekcie má žiak sedem dní. Pre úspešné absolvovanie kurzu však nie je potrebné prejsť všetky lekcie bez prestávky. Žiak môže kurz kedykoľvek prerušiť a vrátiť sa k nemu neskôr. Jedinou podmienkou je ukončenie práve rozpracovanej lekcie, čo umožní žiakovi prejsť pri ďalšom prihlásení do nasledujúcej lekcie.

Žiaci piatej triedy za absolvovanie jednotlivých úloh v lekciách získavajú body pre svoju triedu, ktoré sa na konci kurzu zrátajú pre celú triedu a určia poradie tried v súťažnej časti kurzu. Podmienkou účasti triedy v súťažnej podobe kurzu je registrácia a aktívna účasť 70 percent žiakov v danej triede. Záštitu nad projektom prevzal aj hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Zdroj: SITA

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte