Poslanci schválili novelu zákona o financovaní školských zariadení

14.12.2010
Legislatíva
Vzdelávanie a výchova

Podmienky, za akých budú fungovať štátne, súkromné a cirkevné školy, upravuje novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorú schválila NR SR.

"Ak obec vyhlási, že na fungovanie ich školy dáva 100 eur na dieťa, musí dať minimálne 80 eur na súkromnú aj na cirkevnú školu vo svojej pôsobnosti," vysvetlil pre TASR myšlienku prijatia čiastočného zrovnoprávnenia financovania školských zariadení poslanec SaS Martin Poliačik. Svojím pozmeňujúcim návrhom doplnil úpravu ministra školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS).
      
Schválením jeho návrhu sa situácia s financovaním centier voľného času vracia do stavu pred prijatím nariadenia bývalého ministra Jána Mikolaja (SNS), ktorého zmena financovania sa stretla s kritikou, že obmedzuje či dokonca likviduje záujmové a mimoškolské aktivity detí na Slovensku. Keďže sa mení metodika evidencie detí v jednotlivých centrách, malo by sa predísť podvodom s tzv. čiernymi dušami.
      
Poliačikovi tiež prešiel návrh, aby sa školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, vyšších územných celkov a krajských školských úradov označovali ako "verejné". Keďže zriaďovateľom týchto škôl nie je len štát, ale aj orgány územnej samosprávy, bude sa používať termín "verejná škola" alebo "verejné školské zariadenie".
      
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR chce mať prehľad, či sa účelne nakladá s finančnými prostriedkami určenými pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. V návrhu novely určuje výšku príspevku na skvalitnenie vzdelávania týchto žiakov.
      
Zákon určuje, že zriaďovateľ štátnej základnej školy, v ktorej sa vzdeláva viac ako 100 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, je povinný použiť najmenej 50 percent z celkového príspevku aj na mzdy a poistné asistentov učiteľa.
      
Legislatíva z dielne ministerstva školstva plánuje financovať na žiadosť zriaďovateľa štátnej školy tzv. špecifiká. Ide o náklady na dopravu žiakov a mzdy asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením alebo nadaním.
      
Novela určuje kompetencie zriaďovateľom škôl, školských zariadení a obciam pri zbere údajov potrebných na rozdeľovanie a poukazovanie výnosu dane z príjmov obciam. Ministerstvo navrhlo aj pokuty zriaďovateľom školy a obciam za to, že neposkytnú tieto údaje, ak ich nedodajú včas alebo ak budú nepravdivé. Sankcia sa má pohybovať od 331,50 do 33.193,50 eura.
      
Deti v materskej škole, ktorá je zaradená podľa osobitného predpisu, a majú jeden rok pred plnením školskej dochádzky, dostanú od štátu príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na výchovu a vzdelávanie.
      
Schválený zákon stanovuje zverejňovať zoznam zriaďovateľov škôl, ktorým boli pridelené finančné prostriedky v rámci dohodovacieho konania, ako aj výška týchto pridelených prostriedkov.
      
Ministerstvo môže prideliť financie v rámci kapitoly ministerstva na žiadosť zriaďovateľa štátnej školy, štátnej materskej školy a štátneho školského zariadenia na rozvojový projekt zameraný na rozvoj vzdelávania a výchovy. Výzvy na podávanie žiadostí bude ministerstvo zverejňovať na webovej stránke.
      
Novela rieši aj množstvo vzdelávacích odborov na stredných školách. Zákon nadobudne účinnosť 1. januára 2011.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte