Počet chrípkových ochorení v kraji naďalej klesá

07.12.2009
Vzdelávanie a výchova

V porovnaní s predchádzajúcim týždňom zaznamenal banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v 49. týždni výrazný pokles chorobnosti u všetkých ochorení horných dýchacích ciest(ARO) o 22 percent a z toho chrípke podobných ochorení (CHPO) až o 37 percent. TASR informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. Upozornila, že tento výskyt v Banskobystrickom kraji však hlásilo len 76 percent pediatrov a 62 percent lekárov pre dospelých. V 49. týždni ide teda o 2270 chorých na ARO a 440 na CHPO na 100.000 obyvateľov kraja.

V Banskobystrickom kraji sa tiež potvrdilo 14 prípadov chrípky nového typu A(H1N1). "V okresoch Banská Bystrica a Rimavská Sobota je to po päť prípadov, v okrese Žiar nad Hronom tri prípady a jeden evidujú v okrese Zvolen," povedala Tolnayová.

Drobné lokálne epidémie zaznamenali v južných okresoch kraja, a to v Revúcej, Rimavskej Sobote, Zvolene a Žiari nad Hronom. "V nich boli aj zatvorené štyri materské a päť základných škôl", konštatovala vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine od šesť do 14 rokov - 6132 prípadov na 100.000 obyvateľov. Nasleduje skupina detí v predškolskom veku a potom veková skupina 14- až 18-ročných. "Pozoruhodne u dospelých do 60 rokov sa chorobnosť nemení a je približne 1000 prípadov na 100.000 obyvateľov," objasnila hovorkyňa.

Avdičová pripomenula, že očkovanie proti sezónnej chrípke je ešte stále aktuálne. "Rovnako je potrebné naďalej venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne hygiene rúk, správnej životospráve, telesným aktivitám a intenzívnemu, ale krátkemu vetraniu miestností," dodala.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte