Platy učiteľov nevystrelia

30.03.2012
Personalistika

Budúci minister školstva chce učiteľom zvyšovať mzdy,len ak bude z čoho. Podpredseda Smeru Dušan Čaplovič vymení funkciu vicepremiéra, ktorým bol v prvej vláde Roberta Fica, za kreslo ministra školstva. V sľuboch učiteľom, ktorí v posledných mesiacoch trvajú na požiadavke vyšších platov, je opatrný.

Ak sa bude zlepšovať finančná situácia štátu, bude vraj školstvo jednou z priorít vlády. „No zrejme to obrovské zvýšenie nie je reálne v krátkom čase aj pre záväzky Slovenska udržať dlh pod určitou hranicou.“

Nový zákon aj štvorpartita
Už na začiatku funkčného obdobia chce Čaplovič presadiť nový zákon o vysokých školách, ktorý má byť „jednoduchý a racionálny“. Plánuje vytvoriť školskú „štvorpartitu“, kde by sa stretával so zástupcami školských odborov, odborov pre vedu, ale aj zamestnávateľov a so zástupcami štátu. Prioritne sa chce nový minister zamerať na čerpanie eurofondov na vedu a výskum, od čoho si sľubuje viac peňazí v ďalšom programovacom období.

Odborári čakajú
Jozef Sebelédi z Nových školských odborov nechcel Čaploviča vopred hodnotiť. „Nie som utopista.“ Pedagóg z gymnázia v Leviciach hovorí, že sa s novým ministrom stretol pred dvoma týždňami na škole a odovzdal mu požiadavky. Viaceré z nich sa podľa neho ocitli v Čalovičovom blogu, čo vníma ako záväzok. „Keď bude oficiálne vymenovaný, tak mu pošleme list, v ktorom ho upozorníme na jeho záväzky, ktoré korešpondujú s našimi požiadavkami,“ povedal Sebelédi.

Napríklad ide o väčšie percentuálne zastúpenie učiteľov v rade školy, na ktoré podľa Sebelédiho netreba žiadne peniaze. Takéto opatrenia preto očakáva ako prvé.

Zdroj: SITA (Sme)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte