Osvedčenie o absolvovaní predprimárneho vzdelávania

28.06.2011
Vzdelávanie a výchova

Medzi povinnosti materskej školy patrí aj povinnosť vydávať Osvedčenia o absolvovaní predprimárneho vzdelávania. I keď si možno poviete, že je to len ďalšia agenda, je to doklad o ukončení predprimárneho vzdelávania.

S názvom „Osvedčenie o absolvovaní predprimárneho vzdelávania“ ako dokladu potvrdzujúceho dosiahnutie určitého stupňa vzdelania – predprimárneho, sa materské školy stretli po prvý raz v zákone č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Riaditeľ školy je zodpovedný za zhodu údajov a správnosť jeho vyplnenia. V žiadnom prípade však nesmie na ňom opravovať údaje, ak sa teda pomýli, musí toto chybné tlačivo skartovať a vypísať nové.

Osvedčenie:
– môžu ho vydávať len MŠ zaradené v sieti škôl a školských zariadení ministerstva školstva, a to len na konci školského roku s dátumom 30. jún príslušného kalendárneho roku. V prípade, ak tento dátum vyjde napr. na sobotu alebo nedeľu, vydáva sa s dátumom, ktorý vyjde na posledný pracovný deň pred týmto dátumom. Ak teda v niektorý školský rok vyjde 30. jún napr. na sobotu, v tom školskom roku sa osvedčenie vydá s dátumom 29. jún.
– slúži ako doklad o získanom vzdelaní a je verejnou listinou (v súlade s § 18 ods. 2 školského zákona),
– získa dieťa absolvovaním posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania v materskej škole.

Treba poznamenať, že vydaniu osvedčenia nepredchádza žiadne hodnotenie dieťaťa. V materských školách sa v porovnaní s ostatnými školami nevykonáva hodnotenie a klasifikácia detí. Rovnaké osvedčenie získavajú deti absolvujúce bežnú materskú školu, ako aj deti absolvujúce špeciálnu materskú školu alebo deti, ktoré boli vzdelávané v špeciálnej triede bežnej materskej školy, prípadne ako deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami individuálne začlenené v bežnej triede.

Celý článok so vzorom osvedčenia si môžete stiahnuť TU.

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte