Organizovanie súťaže alebo prehliadky v materských školách

27.10.2010
Vzdelávanie a výchova

Súťaže a rôzne súťažné aktivity sú pre školy dobrým prostriedkom na rozvíjanie nových a overenie už získaných schopností, zručností a kompetencií detí. Zúčastňovať sa na súťažiach a organizovať ich môžu okrem stredných a základných škôl aj všetky materské školy. Aké sú konkrétne úlohy pri príprave a organizácii súťaží alebo prehliadok v materských školách?

Organizovanie súťažných aktivít a prehliadok v materských školách upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a pedagogicko-organizačné pokyny vydané ministerstvom školstva, ktoré na rok 2010/2011 uvádzajú nasledovný zoznam súťaží:
 
Názov súťaže                        Súťaž určená deťom/žiakom

Bábkulienka                    MŠ
Dúha Stará Ľubovňa         MŠ, ZŠ, ZUŠ
Dúhový kolotoč                MŠ
PRO SLAVIS                    MŠ, ZŠ, SŠ
Svet okolo nás                MŠ
Zlatá krajina                   MŠ

V materských školách sa môžu súťaže alebo prehliadky organizovať v troch formách, a to:
•  v rámci triedy,
•  v rámci školy alebo
•  pre iné subjekty.

Súťaže alebo prehliadky v rámci triedy sú pravidelnou súčasťou plánu výchovno-vzdelávacej činnosti, ich cieľom je spravidla overenie získaných kompetencií detí. Organizujú si ich učiteľky pôsobiace v triede z dôvodu diagnostiky detí, hodnotenia a sebahodnotenia detí.

Súťaž alebo prehliadka v rámci celej školy sa organizuje na základe plánu práce školy zvyčajne ako tradičné školské podujatie, napr. v rámci Medzinárodného dňa detí. Koordinovaním prípravy riaditeľka poverí skúseného pedagogického zamestnanca, ktorý vypracuje organizačné zabezpečenie podujatia – projekt – s určením konkrétnych úloh.

Tretí typ predstavuje organizovanie súťaže alebo prehliadky pre iné subjekty, s ktorými materské školy spolupracujú. Tieto aktivity vychádzajú z tradícií konkrétnej materskej školy alebo z jej profilácie, ktorú chce týmto spôsobom prezentovať verejnosti (športovo-zábavné súťaže, športovo-branné súťaže v rámci dopravnej výchovy, literárne prehliadky, prehliadky tvorivosti). Realizujú sa zväčša v 2. polroku školského roka ako vyvrcholenie celoročnej práce škôl.

Príprava je podobná ako v prípade organizovania súťaže a prehliadky v rámci školy. Je však časovo náročnejšia, pretože škola – organizátor pozýva účastníkov aj z iných škôl.

Ktoré aktivity môžu materské školy organizovať len s infomovaným súhlasom zákonného zástupcu dieťaťa a po dohode so zriaďovateľom sa dozviete v publikácii Právo v materskej škole.

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte