Opravné skúšky

29.06.2012
Vzdelávanie a výchova

Žiak, ktorý má na konci druhého polroka prospech nedostatočný najviac z dvoch povinných vyučovacích predmetov alebo dosiahol neuspokojivé výsledky v slovnom hodnotení, alebo vyučovací predmet neabsolvoval a neprospel, môže na základe rozhodnutia riaditeľa školy vykonať z týchto predmetov opravnú skúšku.

V rozhodnutí riaditeľa školy vykonať opravnú skúšku sa uvedie druh skúšky, obsah skúšky, miesto a termín konania skúšky. Opravnú skúšku môže vykonať aj žiak, ktorého prospech na konci prvého polroka je nedostatočný najviac z dvoch povinných vyučovacích predmetov, ktoré sa vyučujú len v prvom polroku. Termín určí riaditeľ školy, tak aby sa opravné skúšky vykonali najneskôr do klasifikačnej porady za druhý polrok.

Opravné skúšky môže vykonať aj žiak kurzu na získanie nižšieho stredného vzdelania, ktoré organizuje základná škola, ak bol na záver kurzu na komisionálnych skúškach z jednotlivých predmetov klasifikovaný stupňom „nedostatočný“ najviac z dvoch predmetov. Obsah a formu opravnej skúšky žiaka, ktorý je na konci druhého polroka hodnotený neabsolvoval a neprospel v niektorom vyučovacom predmete, určí riaditeľ po prerokovaní v pedagogickej rade.

Termíny konania opravných skúšok
Termín určí riaditeľ školy v súlade s § 56 ods. 5 školského zákona, tak aby sa opravné skúšky vykonali najneskôr do 31. augusta (žiakovi, ktorý zo závažných dôvodov nemôže prísť vykonať opravnú skúšku v určenom termíne, možno povoliť vykonanie opravnej skúšky najneskôr do 15. septembra, do toho času žiak spravidla navštevuje podmienečne najbližší vyšší ročník). Opravné skúšky žiaka kurzu na získanie nižšieho stredného vzdelania sa konajú do dvoch mesiacov, ak bol stupňom „nedostatočný“ hodnotený z dvoch predmetov.

Neúčasť na opravnej skúške
Žiak, ktorý bez závažných dôvodov nepríde na opravnú skúšku, sa klasifikuje z vyučovacieho predmetu, z ktorého mal vykonať opravnú skúšku, stupňom prospechu nedostatočný.

Vybraté z mesačníka Právny kuriér pre školy.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte