Ochrana oznamovateľov protispoločenskej činnosti – Viete, ako sa dotýka škôl?

25.06.2015
Personalistika

Nový zákon č. 307/2014 Z. z. o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti nadobudol účinnosť 1. januára 2015. Tento zákon o. i. upravuje tiež povinnosti štátu v oblasti prevencie protispoločenskej činnosti a protikorupčného vzdelávania a výchovy. Ako sa dotýka oblasti školstva, ako sa týmto zákonom zmenili zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení a zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)? Aký vnútorný predpis si má škola vypracovať a dokedy? Odpovede na všetky otázky prináša PDF článok z produkcie RAABE, ktorý riaditeľom škôl ponúka aj vzorovú smernicu. Viete, že školy majú povinnosť vypracovať ju najneskôr do 1. 7. 2015?!

Cieľom prijatého zákona o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti je prijatie takých ochranných opatrení, ktoré by motivovali zamestnancov (teda aj učiteľov) oznamovať protispoločenskú činnosť, o ktorej sa dozvedeli v súvislosti so svojím zamestnaním.

Článok RAABE prináša informácie čitateľovi o novoprijatom zákone v podmienkach SR a s tým súvisiacich postupoch, činnostiach a dokumentácii. Upozorňuje riaditeľov škôl na niektoré opatrenia súvisiace s oznamovaním protispoločenskej činnosti, povinnosti vyplývajúce z tohto zákona, napr. povinnosť ustanoviť zodpovednú osobu, vypracovať vnútorný systém kontroly a ten mať upravený vo vnútornej smernici.

Zároveň dáva tento článok do pozornosti možnosti oznamovateľa, ako požiadať o svoju ochranu voči diskriminácii, resp. šikanovaní zo strany zamestnávateľov, v prípade podania podnetu, ako aj možnosť odmeny oznamovateľa za pomoc pri usvedčení vinníka.

Súčasťou príspevku je návrh vnútorného predpisu – Legislatíva, ako aj návrh záznamu o prijatí ústneho podnetu.

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte