Obyčajná i nová chrípka sú na vzostupe

07.12.2009
Vzdelávanie a výchova

Osemnásť nových prípadov ochorení na vírus chrípky AH1N1 zaznamenali v tomto týždni v Trnavskom samosprávnom kraji. Z toho najviac – sedem ochorení sa vyskytlo v okrese Galanta, v okrese Senica tri a Skalica, Trnava a Dunajská Streda po dva. V Hlohovci a Piešťanoch pribudlo po jednom nakazenom. Od začiatku pandémie bolo v kraji diagnostikovaných 55 ochorení vyvolaných pandemickým vírusom. Pre TASR to dnes uviedla Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

O 1074 prípadov akútnych respiračných ochorení menej naopak zaznamenali v ambulanciách všeobecných lekárov, čo pri celkovom počte 10.852 predstavuje pokles o 9% oproti predchádzajúcemu týždňu. Typickú chrípku diagnostikovali 2865 krát, čo je nárast o 226 prípadov. Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola zaznamenaná v okrese Piešťany .

„Najvyššie počty ochorení pretrvávajú u detí do 5 rokov, ale v tomto týždni bol pozorovaný vzostup ochorení na typickú chrípku u detí vo vekovej skupine 0-5 ročných detí, 6 – 14 ročných, vo vekovej kategórii 20 - 59 ročných osôb a nad 60 rokov. Akútne respiračné ochorenia boli komplikované najčastejšie zápalom pľúc,“ uviedla Kollárová.

Chrípky zatvorili 22 školských zariadení, z toho 12 predškolských zariadení, 9 základných škôl a 1 strednú školu. V okrese Galanta bolo zatvorených osem materských (MŠ) a štyri základné školy (ZŠ), v okrese Hlohovec dve MŠ a dve ZŠ. V Piešťanoch jedna MŠ, v Trnave jedna MŠ a jedna stredná škola (SŠ) a v okrese Dunajská Streda dve ZŠ a jedna SŠ.

Aktivita chrípky má podľa Kollárovej charakter lokálnych epidémií. „V ďalších týždňoch očakávame nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia,“ dodala.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte