Najčastejšie problémy materských škôl v pracovnoprávnej oblasti

26.04.2012
Personalistika

Spôsob uzatvorenia a rozviazania pracovného pomeru, pracovná disciplína, vnútorné predpisy... Podľa zistení inšpektorátov práce ide o najčastejšie problémy materských škôl v pracovnoprávnej oblasti. Ako je to vo vašej materskej škole?

Vnútorné predpisy
Najzákladnejším problémom materských škôl sú ich vnútorné predpisy. Často sa stáva, že materská škola – jej štatutárny zástupca – vôbec nevie, ktoré vnútorné predpisy v materskej škole platia, pričom vnútorný predpis je platný, kým nie je zrušený iným vnútorným predpisom. Rovnakú problematiku v oblasti pracovnoprávnych vzťahov v materskej škole upravujú rôzne vnútorné predpisy, každý z nich často iným spôsobom. Všetky treba preštudovať, neplatné zrušiť a ostatné aktualizovať na súčasný právny stav.

Chybou je aj nevypracovanie vnútorných predpisov. Materské školy nemajú vnútorným predpisom spracované najmä ustanovenia o zásade rovnakého zaobchádzania – zákaz diskriminácie v nadväznosti na § 13 Zákonníka práce a na zákon č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach v znení neskorších predpisov a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon) v znení neskorších predpisov. Máloktorý zamestnanec školy je oboznámený so zákazom diskriminácie na pracovisku.

Oboznamovanie zamestnancov s predpismi
Takmer žiadna materská škola nedodržiava § 47 ods. 2 Zákonníka práce, podľa ktorého je pri nástupe do zamestnania zamestnávateľ povinný zamestnanca oboznámiť s pracovným poriadkom, s kolektívnou zmluvou a s právnymi predpismi vzťahujúcimi sa na ním vykonávanú prácu, s právnymi predpismi a ostatnými predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a s ustanoveniami o zásade rovnakého zaobchádzania. Každý zamestnanec musí byť preukázateľne oboznámený so všetkými vnútornými predpismi materskej školy.

Rozviazanie pracovného pomeru
Najčastejšie nedostatky v súvislosti s rozviazaním pracovného pomeru:
- chýba písomné rozhodnutie materskej školy alebo príslušného orgánu o zmene úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách;
- vo výpovediach zamestnancom materská škola neuvádza konkrétny výpovedný dôvod, ale len opíše ustanovenia § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce bez toho, aby ich konkretizovala pre toho-ktorého zamestnanca.

Materské školy si často zamieňajú:
- výpovedný dôvod podľa § 63 ods. 1 písm. d) bod 4. – Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodu, že zamestnanec neuspokojivo plní pracovné úlohy, zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil;
- výpovedný dôvod podľa § 63 ods. 1 písm. e) – Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny. Pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Porušenie pracovnej disciplíny
Ak má byť porušenie pracovnej disciplíny dôvodom skončenia pracovného pomeru zo strany materskej školy, musí ísť o zavinené porušenie pracovných povinností zo strany zamestnanca, a to aj z nedbanlivosti, a musí dosahovať určitý stupeň intenzity. Zákonník práce rozlišuje medzi menej závažným porušením pracovnej disciplíny a závažným porušením pracovnej disciplíny.

Hodnotenie intenzity porušenia pracovnej disciplíny závisí od konkrétnych okolností a ovplyvňuje ho tak osoba zamestnanca, jeho doterajší postoj k plneniu pracovných povinností, spôsob a intenzita porušenia konkrétnych pracovných povinností, ako aj situácia, v ktorej k porušeniu došlo, dôsledky porušenia pre zamestnávateľa, či konanie zamestnanca spôsobilo zamestnávateľovi škodu a podobne.

Materská škola má mať vo vnútornom predpise upravené, čo považuje za menej závažné a čo za závažné porušenie pracovnej disciplíny.

Za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny sa považuje napríklad:
- oneskorený príchod na pracovisko alebo predčasný odchod z pracoviska,
- oneskorené nahlásenie ospravedlnenej neprítomnosti v práci (PN, OČR a pod.).

Viac v publikácii Právne správne.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte