Na akademickej pôde to vrie

03.08.2011
Personalistika

Ako informuje Slovenská komora učiteľov, na učiteľských fórach to už dlhšiu dobu vrie. Je to reakcia na údajné navyšovanie učiteľských platov o 3 %, ktoré sa prezentuje v médiách.

Nespokojnosť so stavom v školstve a s jeho financovaním vyjadrili v otvorenom liste, ktorý adresovali ministrovi financií Ivanovi Miklošovi. Podľa médií má byť rozpočet rezortu školstva na tento rok ochudobnený o 260 miliónov eur. V otvorenom liste Slovenská komora učiteľov (SKU) tvrdí, že jeho stav je už aj tak dlhodobo poddimenzovaný, a preto nesúhlasí s návrhom štátneho rozpočtu na rok 2012. V priebehu dvoch mesiacov podpísalo viac ako 25 tisíc občanov, prevažne učiteľov, petíciu, v ktorej žiadajú vládu, aby podľa vzoru vyspelých európskych krajín plynulo do školstva 6 % z HDP štátu. Na ministra smerujú požiadavku, aby boli financie bezodkladne použité na navýšenie platov radových učiteľov a odborných zamestnancov.

„Vieme, že platy našich kolegov v Rakúsku či Nemecku sa napríklad v 10. platovej triede pohybujú v hrubom okolo 3 590 eur za mesiac. Rozumieme tomu, že naša ekonomika nás takto financovať nemôže, hoci by sme si to zaslúžili. Naša predstava je, aby nástupný plat bol vo výške 1,2 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok, čo momentálne činí 922,8 eur mesačne a k tomu navýšenie ostatných tarifných platov podľa súčasných platových tabuliek, príplatky za triednictvo a benefity...,“ píše sa v liste, pod ktorý sa podpísalo deväť členov petičného výboru: pedagógovia Dagmar Kolevová, Ľudovít Sebelédi, Eva Böhmová, Mária Grafová, Ján Macek, Mária Veisová, Jozef Hlavatý a za SKU Miroslav Sopko a Alena Nováková.

U učiteľov argumenty o zlej spoločenskej situácii a problémoch v európskom kontexte neobstoja. „My sme tejto krajine obetovali viac ako všetci ostatní. Neželáme si, aby sme boli naďalej citovo vydieraní akoukoľvek vládou. Naša požiadavka je spravodlivá. Neželáme si hanebný žobrácky dôchodok,“ píše sa ďalej v liste. Učitelia tvrdia, že si vždy uvedomovali nutnosť konsolidácie verejných financií, ako i postavenie štátu za posledných 15 až 20 rokov v politicko-ekonomických súvislostiach, a túto krajinu nikdy nesklamali. „Patríme do strednej vrstvy, ktorej ste pred voľbami sľubovali podporu a dovolávame sa vyššej kvality života,“ uzatvárajú.

So želaním, aby vláda vyhovela požiadavkám učiteľov, bol list zaslaný i predsedkyni vlády Ivete Radičovej a ministrovi školstva Eugenovi Jurzycovi.

Zdroj: SITA (Žilinský večerník)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte