Minister chce zrušiť polročné vysvedčenia a znižovať byrokraciu

19.08.2010
Personalistika

Ministerstvo školstva pod vedením Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) plánuje znižovať byrokraciu na školách aj tým, že bude žiakom vydávať oficiálne vysvedčenia už len na konci školského roka. Polročné hodnotenie by školáci dostali na obyčajnom papieri a v ľubovoľnej forme - so známkami alebo len písomným hodnotením.

"Rodičia dostanú informáciu, akú si budú želať. Môžu si vyžiadať aj polročné vysvedčenie, ak sa budú sťahovať," vysvetlil dnes Jurzyca. Žiaci základných a stredných škôl dosiaľ dostávali oficiálne vysvedčenia s vodotlačou v školskom roku dvakrát.
      
Bývalý šéf rezortu školstva Ján Mikolaj (SNS) vydávanie polročných listín za byrokraciu nepovažuje. "Vysvedčenie je verejná listina, platia pre ňu určité pravidlá, má to mať svoju úroveň a dôstojnosť. V tomto prípade znižovať úroveň listiny nie je správne," reagoval pre TASR.
      
Nová úprava vysvedčení je súčasťou návrhu novely školského zákona, ktorý je už v pripomienkovom konaní. Počíta tiež s povinnou angličtinou u prváčikov či novou organizáciou školského roka.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte