Milión učebníc z aukcie

09.05.2012
Prevádzka školy

Žiaci dostanú milión nových učebníc. Zarobia na tom vydavateľstvá. Nové učebnice matematiky alebo fyziky sa objavia len na internete, no aj na internete to učiteľom prácu uľahčí. Zadarmo bude iba najlacnejšia kniha z predmetu, kto chce inú nech si zaplatí.

V piatok sa začala virtuálna bitka o štátne peniaze. Záujem má 9 hráčov na trhu. Aukciu pri každej učebnici vyhráva najnižšia ponuka, napríklad pri čítanke pre ôsmakov sa na jednej knihe ušetrilo viac ako 1 euro. Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva, hovorí: "Bol záujem v prvom kole nakúpiť 26 učebníc v celkovom objeme 950 000 kusov."

Tieto učebnice sú už napísané a školy by ich mali dostať do septembra avšak ministerstvo platí iba jednu knihu z každého predmetu. A čo ak chce učiteľ používať inú učebnicu? Tie štátne zapadajú v sklade prachom a rodičia kupujú pre svoje deti iné knihy. Dlhoročný autor učebníc si myslí, že časy keď sa žiaci učili z rovnakej knihy v celej krajine sú už dávno preč. Všetky starosti s knihami by podľa neho raz a navždy vyriešilo, ak by si školy učebnice vyberali a tie by im štát potom preplatil.

Rezort školstva zatiaľ argumentuje peniazmi, ak nakupuje knihy centrálne, vydavateľstvá idú s cenou dole aj vďaka väčším objednávkam. "Až po ukončení aukcie budeme vedieť reálne peniaze, kotré sme ušetrili. Potom budeme môcť diskutovať o ďalšej možnosti napríklad aj o tom, aby si tieto učebnice kupovali samotné školy," dodal Michal Kaliňák.

Zdroj: SITA (TV Markíza)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte