Koncepcia rozvoja pohybových aktivít detí a mládeže

29.07.2011
Vzdelávanie a výchova

Cieľom koncepcie rozvoja pohybových aktivít detí a mládeže je vytvárať podmienky pre deti a mládež, aby získali pozitívny vzťah k celoživotnej pohybovej aktivite. Cieľovou skupinou tejto koncepcie sú deti a mládež od 6 do 18 rokov, kde by mala byť ingerencia štátu najväčšia.

Koncepcia sa nezaoberá športovo-talentovanými deťmi a mládežou a ani univerzitným športom. Táto koncepcia bola vypracovaná z časového hľadiska skôr ako hlavná koncepcia reformy športu, ktorú má Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu predložiť na rokovanie vlády v decembri 2011.

Oblasť voľného času a záujmovej činnosti
Okrem neorganizovaných súkromných aktivít detí a mládeže vo voľnom čase vytvárajú ponuku záujmových pohybových aktivít školy formou športových krúžkov, školské zariadenia prostredníctvom pravidelnej a nepravidelnej záujmovej činnosti a v mimovládnej sfére najmä športové kluby. V roku 2010 evidoval Ústav informácií a prognóz školstva 296 verejných zariadení voľného času, cirkevných zariadení voľného času bolo 54 a súkromných 74. V rámci útvarov za telovýchovu a šport bolo evidovaných 121 301 členov, čo predstavovalo 44,32 percenta z celkovej členskej základne v danom roku. Z tohto počtu bolo 88 004 chlapcov a 33 297 dievčat.

Vzdelávacie poukazy
Na záujmovú činnosť vrátane športu je od roku 2004 možné využívať vzdelávacie poukazy v súlade s § 7 ods. 8 zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení. Vzdelávací poukaz predstavuje ročný príspevok štátu pre jedného žiaka školy na záujmové vzdelávanie, teda nielen na šport. Hodnota vzdelávacieho poukazu pre rok 2011 je 2,8 eura na mesiac. Financovanie vzdelávacích poukazov je nasledovné: v roku 2010 vzdelávacie poukazy v celkovej výške 17 783 774 eur. Tieto finančné prostriedky boli v roku 2010 poskytnuté poskytovateľom záujmového vzdelávania, najviac finančných prostriedkov získali obce (10 494 614 eur) a VÚC (4 732 534 eur). Nie je dostupná informácia, aké percento z objemu financií na vzdelávacie poukazy sa využíva na pohybové aktivity.

Športové poukazy
Navrhujeme zmeniť dnešný systém podpory voľnočasových aktivít pretransformovaním tej časti vzdelávacích poukazov, ktoré slúžia na financovanie pohybových aktivít, na „športové poukazy“ pre všetky deti a mládež, ktoré sa zúčastňujú pohybových aktivít bez ohľadu na miesto vykonávania pohybovej aktivity, teda aj mimo škôl a školských zariadení. Takouto zmenou sa zároveň začne voľná súťaž najmä medzi športovými klubmi. Subjekt, ktorý poskytne zaujímavejšie pohybové aktivity, pritiahne viac detí a mládeže. Efektívnosť a transparentnosť procesu zabezpečí registrácia všetkých uchádzačov o športové poukazy v rámci informačného systému ministerstva. Nový otvorený systém športových poukazov s možnosťou ich využitia aj mimo škôl a školských zariadení znamená, že sa musí výrazne zvýšiť kontrola využívania športových poukazov aj voči subjektom mimo škôl a školských zariadení vrátane ukladania prísnych sankcií za prípadné zneužitie.

Odhadujeme, že účinok rozpohybovania detí by sa výraznejšie prejavil, ak by celková suma športového poukazu bola vo výške približne 100 eur ročne. Takúto výšku vzhľadom na enormnú záťaž na štátny rozpočet nie je možné dosiahnuť okamžite.

Navrhujeme, aby v budúcnosti popri športovom poukaze v štandardnej výške (dnes 28 eur ročne) existovala možnosť zvýšiť sumu športového poukazu v prípade, že rodičia prispejú z vlastných zdrojov v pomere 1:1 (t. j. ak štát pridá napríklad 12 eur a rodičia zaplatia 12 eur, celková výška športového poukazu by v tomto prípade bola 52 eur ročne). Participáciou rodiny sa zároveň zabezpečí verejná kontrola účasti detí a mládeže v pohybových aktivitách.

Zdroj: SITA (Šport)
 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte