Interaktívna kniha pedagogickú obec zaujala

20.07.2011
Vzdelávanie a výchova

Posledné júnové dni patrili digitálnemu obsahu, metodickým materiálom a pracovným zošitom z edície Interaktívna kniha z predmetov prírodoveda, biológia, matematika, fyzika a chémia.

Bezplatné školenia pod názvom Interaktívna kniha – digitálny obsah pre pedagógov základných škôl organizovalo nakladateľstvo RAABE spolu so spoločnosťou AGEMSOFT, poskytovateľom digitálnych obsahov Planéta vedomostí.
Turné sa uskutočnilo v desiatich mestách v rôznych kútoch Slovenska a seminárov sa zúčastnilo viac ako 400 pedagógov. Úvod šnúry školení patril východnej časti republiky, kde sme sa presvedčili, že moderné vzdelávanie nie je pedagógom v Poprade, Prešove, v Košiciach a ich okolí vôbec vzdialené. Naopak, nadšenie, s akým učitelia a riaditelia privítali túto novú aktivitu nakladateľstva Raabe, nemala azda na celom turné obdobu.

Po krátkom úvode dostal slovo zástupca z radov pedagógov s bohatými skúsenosťami s digitálnym obsahom Planéty vedomostí. V tejto časti školenia sa účastníci dozvedeli všetko potrebné na prácu so vzdelávacím portálom pre moderných učiteľov www.naucteviac.sk.

Projektové manažérky nakladateľstva Raabe oboznámili účastníkov so všetkými podrobnosťami o metodických materiáloch pre učiteľov a o pracovných zošitoch pre žiakov, z ktorých edícia pozostáva. Najzaujímavejšou časťou školení bol workshop, v ktorom prítomní pedagógovia dostali úlohu urobiť v priebehu 10 minút pomocou metodiky Biológia pre 5. až 9. ročník ZŠ z vybraného učiva prípravu na vyučovanie. Túto úlohu všetci učitelia – a to nielen biológovia – s prehľadom zvládli a navyše uznali, že s metodikami Interaktívnej knihy 10 minút na prípravu hodiny úplne stačí.

Prvý týždeň šnúry školení sme zakončili v Rimavskej Sobote. Ďalší týždeň patril západnej a strednej časti Slovenska, kde sme navštívili mestá Trnava, Nitra, Žilina, Banská Bystrica a Prievidza. Záverečné školenie sa uskutočnilo 4. júla v Bratislave.

Ďakujeme všetkým zúčastneným a už teraz sa tešíme na pokračovanie školení Interaktívna kniha – digitálny obsah, ktoré sa uskutočnia začiatkom školského roka 2011/2012.

Nahrávky názorov a vyjadrení účastníkov školení:

RNDr. Daniela Benčatová, Gymnázium F. Švantnera, Nová Baňa
Mgr. Miloš Bélik, ZŠ, Bratislava - Petržalka
Ing. Valéria Matliková, ZŠ, Sekule
Dagmar Havranová, ZŠ s MŠ, Žemberovce

 

 

 

   

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte

Dobry den,
nakolko som pracovala uz s Planetou vedomosti, ocenujem, ze pripravujete zároven aj metodiky a pracovne listy pre ziakov.

Ukazka pripravovanych metodik bola presvedčiva, vyhladavanie materialov podla zadanych kodov urychluje orientaciu, paci sa mi ze material sledoval aj jednotlive fazy hodiny, ako je motivacia...

Propagacny material zo skolenia oslovil aj ostatnych kolegov, len ceny pracovnych zositov by sa mohli este znizit, nakolko máme dost deti zo znevyhodneho socialneho prostredia.

Mária Križanova

Dobrý deň,
ľutujem, ale školenia som sa nezúčastnila, nakoľko bolo pre nedostatok prihlásených odvolané.

Erika Holičová

Dobrý deň prajem, školenie ma oslovilo pozitívne. Pracovala som už aj ja s Planétou vedomosti, poznám rôzne pracovné zošity. Pracovné zošity a metodické materiály od vydávateľstva Raabe sú kvalitné, zaujímavé a presvedčivé.
Cena materiálov je drahá. Mohla by byť dostupnejšia pre školy.

Teším sa na ďaľšie stretnutie.

S pozdravom

Ing. Adriana Vajdová

Dobrý deň,
veľmi som privítala Vaše podujatie a zaujalo ma. Určite je dobrým motivačným stimulom i pre tých učiteľov, ktorých moderné vyučovacie metódy a prostriedky ešte nezaujali.

Nakoľko pracujem ako metodik, privítala by som prezentáciu interaktívnej knihy aj pre učiteľov - riaditeľov v Novom Meste nad Váhom.

K metodickým publikáciám ktoré vydávate a ktoré veľmi dobre poznám, by som zopakovala svoju pripomienku, že určite by sme privítali rozdelenie publikácií zvlášť pre základné a zvlášť pre stredné školy. Malé základné školy si nemôžu dovoliť financovať publikáciu za 60.- € a využiť z nej iba polovicu a obdobne je to aj so strednými školami.

Želám veľa úspechov.

S pozdravom
Mgr. A. Šimanová, metodik pre ŠÚ

Dobrý deň,
bohužiaľ nemohol som sa zúčastniť na školení. Planétu vedomostí používam na hodinách matematiky. Pre nás je veľmi veľká nevýhoda,že nie je k dispozícii aj v maďarskom jazyku, nakoľko učím na gymnáziu s vyučovacím jazykom maďarským.

Knihy, pomocné materiály, atď. máme preložené zo slovenského jazyka do maďarského. Bolo by treba pouvažovať aj nad tým, že veľa škôl je na Slovensku s VJM. Prípadne môžem ponúknúť spoluprácu so Zväzom maďarských pedagógov na Slovensku. Ja som členom predsedníctva a práve zodpovedám za informatiku, matematiku.

RNDr. Tomolya Róbert
Gymnázium-Gimnázium Fiľakovo

S Planétou vedomostí pracujem na hodinách matematiky už dávnejšie a preto ma zaujala aj pozvánka na školenie Interaktívna kniha. Zúčastnila som sa ho v Banskej Bystrici a bola som potešená, že splnilo moje očakávania. Práca s metodickým materiálom je pružná, aktuálna, s možnosťou výberu postupu a materiálov na vyučovaciu hodinu. Vyhovuje mi aj variablita a možnosť voľby podľa zloženia triedy a tiež náväznosť na Planétu vedomostí. Rovnako sa mi páčia aj pracovné zošity a určite sú prínosom, ale súhlasím s názormi, že je problematické pre niektorých rodičov zaplatiť za ne na začiatku školského roka navrhovanú sumu. To je jediná pripomienka, ináč je všetko OK.

S veľkým očakávaním som sa zúčastnil školenia Raabe, nakoľko Planétu veľmi rád na vyučovaní používam a považujem ju za veľmi dôležitú. Pre učiteľa, ktorý dnes potrebuje maximálne svoju pozornosť zamerať na rast osobnosti žiaka a jeho potreby, je skutočne jedinečné dostať do ruky nástroj, ako svoju prácu skvalitniť šikovne, rýchlo a prehľadne. Raabe je jedno z tých vydavateľstiev, ktoré dokáže systematicky a prehľadne ponúknuť skutočne profesionálne podklady. Pekne rozpracované sú aj jednotlivé didaktické zložky práce učiteľa od motivačných cez demonštračné až fixačným metódam. Pracovné zošity sú vzhľadom k rozsahu a názornosti podľa môjho názoru presne to, čo potrebuje žiak podľa môjho názoru ešte viac ako učebnice. Je dnes už sen pre mňa ako pedagóga, že si žiak sadne a bude čítať a študovať pasívnu učebnicu. Ako vidím, Raabe pozná veľmi dobre potreby detí a nás učiteľov. Ďakujem a teším sa, keď si budem môcť postupne vyskúšať a zadovážiť tieto cenné pomôcky.
V. Križo
ZŠ Medzilaborecká 11
Bratislava

Školenie Interaktívna kniha ma zaujalo a splnilo moje očakávania, nakoľko materiály sú spracované pútavo, aktuálne a variabilne. Žiaľ pre 1.stupeň je materiálov zatiaľ málo. Vhodná by bola vlastiveda. Výhrady mám k cene PL, ktorá je vysoká.

Valeria Folkmanova

Planétu vedomostí poznám už dlhšie a často ju používam na hodinách matematiky, ktorú učím. Preto som aj s radosťou privítala tlačené metodické materiály a Interaktívnu knihu, ktoré pripravilo Vaše vydavateľstvo. Bez váhania som sa prihlásila aj na školenie, ktoré ste na túto tému zorganizovali.
Pripraviť Interaktívnu knihu prepojenú na Planétu vedomostí je veľmi dobrou pomôckou pre učiteľa v príprave na svoje hodiny, má odkiaľ čerpať vhodnú inšpiráciu. Takéto pomôcky na trhu úplne absentujú.
Oceňujem aj pracovné zošity pre žiakov. Sú veľmi pekné, účelné a žiaci by s nimi radi pracovali. Nevýhodou je, podľa mňa, ich vysoká cena. Máme v triedach veľa žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí by si pracovný zošit nemohli dovoliť zakúpiť. No a keď nemajú mať pracovný zošit všetci žiaci v triede, potom jeho význam a účel pre učiteľa i žiaka sú už narušené.
Bolo by možno dobré pouvažovať nad cenami Vašich produktov pre malé školy,100 - 120 žiakov. Tie určite majú menej finančných prostriedkov a nemôžu si dovoliť toľko, ako školy veľké.

Školenia Raabe som sa zúčastnila z dôvodu informovania sa o nových pracovných zošitoch a metodikách, ktoré sú spracované s využitím Planéty vedomostí. So školením som spokojná. Súhlasím však s názorom, že cena pracovných zošitov bude pre našich žiakov a rodičov problém. U nás na 2. stupni ZŠ sa totiž prednostne objednávajú PZ z MAT, SJL a cudzích jazykov, čo je pre rodičov dosť veľká finančná položka. Podobne aj možnosť získať výhodne metodiky k pracovným zošitom nebude jednoduché, nakoľko sme škola s nízkym počtom žiakov.

Planétu vedomostí som využívala tento rok na hodinách matematiky aj ja a veľmi oceňujem jej prínos. Príprava na hodiny s novými metodickými materiálmi bude veľkou pomôckou. Aj pracovné zošity budú pre žiakov veľkým prínosom. Problémom bude asi cena. Na našej škole má asi 80% rodín problém s "jedlom", takže o nejakých pracovných zošitoch nebudú vôbec uvažovať.

Milí priatelia Raabe,
ďakujeme Vám za Vašu aktívnu účasť a aj tieto komentáre k našej práci.

Som veľmi rada, že sa nám podarilo zorganizovať 12 aktívnych workshopových školení, na ktorých ste mali možnosť vidieť, zažiť, reagovať na produkty Raabe aj osobne. Vaše názory, Vaše skúsenosti, Vaše potreby sú prvým a najdôležitejším ukazovateľom pre nás, realizátorov a tvorcov produktov pre školstvo (riaditeľov, učiteľov, vychovávateľov, deti...).

Bez Vašich podnetov by sme sa neposúvali ďalej. Ďakujeme Vám za ne a chcem na ne aj reagovať:
Veľmi nás teší pozitívny ohlas na metodiky pre učiteľov a zošity pre žiakov. Sme radi, že dokážete s metodikou krok po kroku pripraviť hodinu za 10 minút (to bol cieľ metodík pri ich tvorbe). Veríme, že aj Vaši žiaci budú aktívne pracovať s pracovnými zošitmi, a že sa Planéta vedomostí postupne stane ich aj Vašim dobrým pomocníkom.

Čo sa týka cien a znevýhodnených škôl, ponúkaný model je výsledkom nášho dôsledného zvažovania a hĺbania, čo urobiť, aby sme vôbec tieto produkty mohli vydať. Myslím, že všetci vieme, aká je situácia na trhu s učebnicami, že ministerstvo rozhoduje o vyvolených produktoch a náš trh doposiaľ nie otvorený voľnému výberu učebných materiálov priamo školou. Škola si nevyberá, vyberá ministerstvo. Pre toto zatiaľ nemôžeme ponúknuť školám nižšie ceny.

Je viac než potrebné, aby ste sa aj Vy - školy, učitelia, riaditelia zapájali do diskusií ministerstva školstva, apelovali na nedostatok podkladov a učebníc a žiadali o otvorenie trhu s učebnými materiálmi. Aby za Vás a Váš výber nerozhodoval nik iný, len Vy. Aby sa nestalo, že to, čo si objednáte Vám nebude dodané ani o pol roka, rok a možno nikdy.

Za nakladateľstvo Raabe môžem zatiaľ prisľúbiť len to, že sa budeme uchádzať o štatút učebníc, aby sa aj naše materiály mohli dostať k Vám a Vašim žiakom lacnejšie alebo aj zadarmo. Táto cesta je však beh na dlhú trať. Držte nám palce.

Za nás všetkých v Raabe Vám ďakujem za priazeň a Váš povzbudivý ohlas.

Mgr. Jana Chomistová
výkonná riaditeľka nakladateľstva Raabe

Dobrý deň,

školenie sa mi páčilo. Zaujal ma najmä edulab, ktorý plánujem v novom školskom roku využiť.

S pozdravom

Lenka Dubielová

Bohužiaľ, pre časovú zaneprázdnenosť som sa školenia nezúčastnila, ale ako účasstník MVP v predmete matematika poznám Planétu vedomostí, ktorú som na hodinách často využívala.
prečítala som si komentáre ku školeniu a súhlaím s názorom, že Raabe robí výborné metodiky, bohužiaľ, ešte stále v rámci možností školy či rodičov finančne náročné. A práce cena je pre rodičov, ktorí dávajú deti do zákaldnej školy, rozhodujúca. keby to bola súkromná škola, resp. nejaká vzdelávacia agentúra, tam rodičia majú pocit, že kvalita je úmerná cene. No u bežnej školy chcú mať všetko pre svoje dieť azadarmo, resp. za nízku cenu.

Veľmi natešene som po dobe "temna" privítal pomôcku, ktorá pomáha pri procese z metodickej stránky. Keď som mal túto publikáciu prvýkrát v ruke, trochu som sa obával, koľko materiálu na mňa padá. Nakoniec je z toho výhoda. Odpadá niekoľkohodinové brázdenie materiálmi (PV považujem za veľký skok vpred) a napriek tomu, že si hodinu vždy radšej pripravujem sám (sebec), s takýmto materiálom sa môžem venovať okrem príprav aj iným činnostiam a verím, že hodiny budú fajn.
Otázkou bude len tá dostupnosť :(

S pozdravom
Miloš Bélik

Školenia "Interkatívna kniha - digitálny obsah" som sa zúčastnila v Žiline. Ako učiteľka cudzích jazykov som bola obsahovo máličko "mimo", to mi ale vôbec nevadilo. Vždy keď je to možné, zúčastňujem sa školení a seminárov rôznych vydavateľstiev učebníc, pretože mám pocit, že práve na ich pôde sa môj obzor pedagóga najviac obohatí.
Na školení vydavateľstva Raabe som získala konkrétnu predstavu, akým smerom sa vyvíja vzdelávací proces a môžem povedať, že táto predstava ma veľmi nadchla. Po dlhých rokoch "prázdna" sme sa konečne dočkali niečoho nového, perspektívneho, odborne prepracovaného - učitelia i žiaci. Príprava učiteľa na vyučovaciu hodinu podľa prezentovaných metodík i samotný učebný proces nadobudne progresívny rozmer.
Vydavateľstvo Raabe vykonalo veľký kus záslužnej práce, akceptuje pripomienky a návrhy pedagógov, snaží sa nadviazať s nimi čo najužšiu spoluprácu. A keďže je to firma s cieľom produkovať zisk, nemôžeme jaj mať za zlé, že tomu podriadila cenu svojho produktu. S výberom peňazí za učebnice a pracovné zošity mám dosť skúseností: dobrých i zlých. Tam, kde si rodič uvedomuje, že vzdelanie má svoju hodnotu a školská výbava dieťaťa stojí na prvých priečkach jeho finančného rozpočtu, tam problémy nie sú a ani nebudú. V rodine, v ktorej sa vzdelanie považuje za zbytočnosť, je drahý aj zošit za pár centov.
Tlačiť na vydavateľstvo, aby išlo s cenou dolu, sa dá len po istú hranicu. Schodnejšia je cesta oslovenia rôznych nadácií a fondov, ktoré by sociálne slabým rodinám pomohli.
Projekt Vydavateľstva Raabe je skvelý! Nedopusťme, aby stroskotal na takej prekážke, akou je cena. Bola by to veľká škoda!