Dobrovoľnícka činnosť v materskej škole

25.03.2014
Škola a rodina

Častou prácou pre materskú školu je tzv. výpomoc zákonných zástupcov, či už pri vymaľovaní materskej školy, výmene okien, kosení a pod. alebo výpomoc pri uskutočňovaní dozoru nad deťmi počas aktivít organizovaných materskou školou. V takýchto prípadoch možno materskej škole odporučiť spísať zmluvu v súlade s ustanoveniami Občianskeho zákonníka.

S dobrovoľníkom, ktorý na základe svojho slobodného rozhodnutia bez nároku na odmenu vykonáva pre inú osobu s jej súhlasom v jej prospech alebo vo verejný prospech dobrovoľnícku činnosť, je potrebné uzatvoriť tzv. zmluvu o dobrovoľníctve.
 
Materské školy často spolupracujú s nepedagogickou verejnosťou pri neformálnej práci s deťmi a v špecializovaných činnostiach v rámci práce s deťmi, ako aj v ďalších činnostiach, ktorých cieľom je pomoc materskej škole pri vytváraní priaznivých podmienok na uskutočňovanie výchovno-vzdelávacieho procesu.
 
V podmienkach škôl sú dobrovoľníckou činnosťou napr.:
 
a) vykonávanie dobrovoľníckej činnosti pre osoby so zdravotným postihnutím – dobrovoľnícka činnosť pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami,
 
b) rôzne aktivity, krúžky, príprava na vystúpenia a podobne
 
c) činnosť v rámci projektov domácich, zahraničných a medzinárodných organizácií (ani takéto aktivity v materskej škole nie je možné vylúčiť),
 
d) aktivity pri tvorbe, ochrane, udržiavaní alebo zlepšovaní životného prostredia, pri starostlivosti o ochranu a zachovanie kultúrneho dedičstva a pri organizovaní kultúrnych, športových, telovýchovných, charitatívnych, vzdelávacích a osvetových podujatí – v tejto oblasti je možné široké pôsobenie dobrovoľníkov a možno sem zaradiť úpravu školy, jej okolia, prípravu rôznych podujatí v materskej škole, ako aj realizáciu týchto podujatí.
 
Škola ako prijímateľ dobrovoľníckej činnosti vyberá a v prípade potreby pripravuje dobrovoľníkov na výkon dobrovoľníckej činnosti, uzatvára s nimi zmluvu a vedie evidenciu dobrovoľníkov. 
 
Evidencia obsahuje tieto údaje:
 
a) meno, priezvisko,
b) dátum narodenia,
c) adresu trvalého pobytu,
d) adresu bydliska, ak sa odlišuje od adresy trvalého pobytu alebo pobytu podľa zákona č. 48/2002 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
e) číslo zmluvy.

Viac o zmluve o dobrovoľníckej činnosti a o povinnostiach súvisiacich s dobrovoľníctvom v materskej škole sa dozviete v publikácii Materská škola a jej riadenie.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte