Do celoslovenského kola ankety Zlatý Amos 2016 postúpilo 19 učiteľov

07.03.2016
Prevádzka školy
Vzdelávanie a výchova

Zlatý Amos je anketa o najobľúbenejšieho učiteľa, učiteľku na Slovensku. V roku 2016 vstupuje do jubilejného 10. ročníka.

Košice 7. marca (SkolskyServis.sk) - Sústredenie semifinalistov celoslovenskej ankety o najobľúbenejšieho učiteľa na Slovensku Zlatý Amos 2016 sa uskutočnilo v dňoch 4. až 6. marca. Do celoslovenského kola postúpilo 19 učiteľov zo všetkých krajov na Slovensku.

Učitelia sa každoročne na sústredení dozvedia, čo ich vlastne čaká. Tento ročník je jubilejný, a preto sme sa rozhodli venovať svetovým osobnostiam.

Aj v tomto ročníku budú hlavnými disciplínami 30-sekundová videovizitka a 2-minútový program. Učitelia si vyžrebovali žánre a osobnosti, ktoré budú predstavovať:

1 folklór Juraj Jánošík Valér Neumeister
2 komédia Charlie Chaplin Františka Fecková
3 horror Vincent van Gogh Jaroslav Švestka
4 science fiction Leonardo da Vinci Judita Domotorová
5 western Karl May Michal Copko
6 cestopis Móric Beňovský Michal Dindeš
7 muzikál Michael Jackson Ľubomíra Mošaťová
8 legenda - história Napoleon Bonaparte Gabika Šablatúrová
9 detektívka Alžbeta Báthory Eva Lacková
10 romantika Ľudovít Štúr Maroš Jakim
11 činohra Kleopatra Zoli Krascsenits
12 paródia Peter Sagan Martin Kosiba
13 reklama Albert Einstein Tibor Bagi
14 priamy prenos Karol Polák Mária Urbanová
15 rozprávka Svätopluk Bohdan Cagáň
16 balet Piotr Iľjič Čajkovskij Števo Plačko
17 dokument Mária Terézia Mária Ivanecká
18 hip hop rap Hipocrates Miki Bartal
19 talkshow Jan Amos Komenský Daniela Kuciaková

Na sústredení bola príjemná atmosféra, učitelia boli aj voliť a dvaja učitelia sa stretli po 20 rokoch, čo bolo veľmi veselé a dojímavé. Semifinalisti mali najprv obavy z toho, čo ich čaká, ale už pri žrebovaní osobností vládla veselá atmosféra. "Tešíme sa, že sa im výber osobností páčil a niektorí hneď aj telefonovali svojim žiakom, aby už začali rozmýšľať nad scenárom ich súťažnej disciplíny. V priebehu dvoch týždňov budeme nakrúcať videovizitky na školách, kde sa žiaci budú vyjadrovať, prečo navrhli učiteľa do ankety", povedala pre Školský servis riaditeľka ankety Renáta Vadásyová.

Verejnosť už môže hlasovať na internetovej stránke www.zlatyamos.sk a podporiť tak svojho učiteľa o získanie titulu Amos sympaťák.

Celoslovenské kolo sa uskutoční 1.-2. mája 2016 v Košiciach, ale do vtedy budeme mať ešte veľa práce s nácvikom programu a celkovou prípravou.

Moderátorkou v tomto 10. ročníku bude talentovaná herečka Gabriela Marcinková, ktorá patrí medzi najkrajšie herečky sveta a naše celoslovenské kolo bude naozaj svetové. Tvárou ankety je už po 4 – krát Igor Timko zo skupiny No name.

Organizátori ankety sa snažia udeľovať nielen hlavné ocenenie pre učiteľa – Zlatého Amosa, ktorým je šek v hodnote 3500 €, ale ocenení sú aj žiaci, školy a pedagógovia na ktorých sa oplatí spomínať. Od roku špeciálne oceňujeme aj najobľúbenejšieho učiteľa fyziky, chémie a matematiky - cenou spoločnosti Slovnaft, každý z nich získa 1000 eurový šek. Od roku 2013 je udeľovaná aj Cena Jána Gašperana, je to nové ocenenie na počesť zakladateľa ankety v Slovenskej republike, ktorý nás v roku 2012 opustil. Ďalšie ocenenia: Amos sympaťák, ktorý získa 1000 eurový šek, Zlatá škola – najviac prihlásených učiteľov zo školy získa tiež 1000 eur. Najlepší príbeh získa 200 eur. No a tí, čo budú hlasovať získavajú 100 eur.

Krátka štatistika za rok 2016:

počet nominovaných učiteľov: 31
muži – 13
ženy – 18
učitelia zo strednej školy - 17
učitelia zo základnej školy - 14
počet zapojených žiakov - 1597
80 minútový záznam z finálového večera odvysiela verejnoprávna RTVS. 1x v premiére a 2x v repríze

Zdroj: skolskyservis.sk

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte