Dieťa s chrípkou patrí do postele

16.02.2011
Vzdelávanie a výchova

Po návrate do kolektívu by školák či škôlkar nemal určitý čas cvičiť, lebo by sa mu mohli vrátiť horúčky
Choré deti opäť zapĺňajú čakárne v zdravotných strediskách. Skúsenosti lekárov hovoria, že rodičia si často zamieňajú príznaky iných vírusových ochorení s klasickou chrípkou typu A či B.

Ráno ešte dieťaťu nič nie je a popoludní už má teplotu a je zrelé do postele. Ide zjavne o vírusové ochorenie. „Chrípka sa začína tým, že dieťa má veľmi vysoké teploty, okolo štyridsať stupňov; bolí ho celé telo, svaly, kosti, kĺby,“ vysvetľuje pediatrička Helena Hlavačiková z Amplus kliniky v Bratislave.

Najskôr horúčka, potom nádcha
Chrípka prichádza náhle z plného zdravia. Okrem teplôt a bolestí býva ďalším príznakom výrazná únava, vyčerpanosť. Môžu sa tiež vyskytnúť tráviace problémy, ako je nechutenstvo a nevoľnosť. „Dôležité je vedieť, že na začiatku choroby dieťa nemá nádchu, kašeľ má suchý, dráždivý,“ hovorí lekárka.

Od bežného prechladnutia sa chrípka odlišuje predovšetkým náhlym vzostupom teploty a oneskoreným nástupom nádchy. Deti, ktoré majú chrípku, sa cítia unavenejšie a bolestivejšie než pri prechladnutí. K lekárovi by sme mali zájsť okamžite, keď sa príznaky ochorenia objavia u dieťaťa mladšieho než tri mesiace. Mimoriadne obozretní by sme mali byť aj pri trojmesačných až polročných deťoch, ktoré dostanú teplotu vyššiu než 38 stupňov Celzia. K lekárovi treba ísť aj so škôlkarmi a školákmi, u ktorých teplota i napriek podávaniu liekov pretrváva dva dni.

Liečba pod perinou
Sedem dní núteného odpočinku na lôžku môže byť aj pre choré dieťa utrpením. Musí však vydržať, aby nenastali komplikácie, lebo tie môžu byť veľmi vážne. Teda od rodičov nijaké ústupky.
  
„Choré dieťa jednoznačne patrí do postele,“ zdôrazňuje doktorka Hlavačiková. Potrebuje prísny oddychový režim, veľa tekutín a ľahkú stravu. Žiadne hamburgery či rezne, ale ľahké polievky, diétne pripravované mäso, zemiakové pyré, kompóty a dostatok ovocia.
  
Vhodnými nápojmi pre dieťa sú čaj, minerálka a džúsy z čerstvo vytlačeného ovocia. Ak dieťa počas choroby neodmieta stravu, najlepšie je ponúknuť mu čerstvé ovocie. Keď nechce, potom možno siahnuť po umelých vitamínoch, najmä céčku.

Špeciálne tabletky nachrípku nie sú
Chrípka sa nedá vyliečiť žiadnymi liekmi. Pri ochorení dieťa užíva kvapky na kašeľ a lieky na zníženie teploty. Dôležité je tiež často vetrať a izbu, kde sa dieťa zdržiava, neprekurovať.
  
Lekárka upozorňuje, že rekonvalescencia by mala byť dostatočne dlhá, aby sme predišli komplikáciám. Pri miernej chrípke celkové príznaky ustúpia do štyroch až piatich dní, ostatné príznaky zväčša do týždňa. Nápadná únava môže pretrvávať aj mesiac.
  
Po návrate do kolektívu by školák či škôlkar nemal určitý čas cvičiť, lebo by sa mu mohli vrátiť horúčky. Lekárka upozorňuje, že by mohli nastať aj ťažké komplikácie; chrípkový vírus totiž môže napadnúť celý organizmus - mozog, uši, pľúca či srdce. V takomto prípade dieťa musia hospitalizovať, pričom liečba sa môže predĺžiť až na šesť týždňov.

Vždy je najlepšia prevencia
Chrípka je vírusové ochorenie s inkubačnou lehotou niekoľko hodín až tri, štyri dni. Tieto vírusy sa šíria vzduchom pri rozprávaní, kýchaní či kašľaní, ale môžu sa prenášať aj dotykom.

Ide o vysoko nákazlivú chorobu, ktorá sa rýchlo šíri najmä v detských kolektívoch. Napríklad v januári epidemiológovia potvrdili zvýšenú chorobnosť vo viacerých škôlkach a základných školách v Prešovskom a Banskobystrickom kraji, čo si vynútilo chrípkové prázdniny.

„Najúčinnejšou prevenciou je očkovanie,“ vraví Hlavačiková. Deti možno zaočkovať od šiestich mesiacov. Po prvý raz sa očkuje dva razy za sebou po mesiaci, a potom každý rok už len jedenkrát pred sezónou.
  
Môže očkovacia látka ublížiť dieťaťu? Podľa lekárky nie, ak sa očkuje zdravé dieťa. Vyskytnúť sa môže len začervenanie či bolestivý opuch v mieste vpichu, veľmi ojedinele môže zareagovať zvýšenou teplotou pri tvorbe protilátok. Tieto vedľajšie účinky však do dvoch dní pominú.
  
Očkovacou látkou môže byť inaktivovaný štiepený vírus, respektíve ide o povrchové antigény vírusu chrípky, ktorého kmeň na nasledujúcu chrípkovú sezónu odporučila Svetová zdravotnícka organizácia (pre severnú pologuľu) a Európska únia pre konkrétnu chrípkovú sezónu.
  
Chrípkové vírusy totiž majú schopnosť sa meniť a každý rok sa objavuje iný vírusový kmeň. Preto je ochrana pred chrípkou po očkovaní limitovaná len jedným rokom.

Na začiatku chrípky dieťa nemánádchu, kašeľ másuchý, dráždivý. Helena Hlavačiková, pediatrička u Zistili sme Kedy s dieťaťom k lekárovi l Okamžite, keď sa príznaky ochorenia objavia u dieťaťa mladšieho než tri mesiace. l Podobne je to aj pri trojmesačných až polročných deťoch, ktoré dostanú teplotu vyššiu než 38 stupňov Celzia. l K lekárovi treba ísť aj so škôlkarmi a školákmi, u ktorých teplota i napriek podávaniu liekov pretrváva dva dni.

Zdroj: SITA (SME)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte

U nás to riešime v čase chrípok zvýšeným prísunom vitamínov a bylinnými čajmi. Oboje ale zásadne kupujem v lekárni, tie supermarketové vitamíny mi prídu skôr ako šumienky alebo cukríky a čaje veľakrát ani nevoňajú ako by mali. V lekárni mám istotu čistých bylín ako aj kvalitných vitamínov, napr. v https://www.kuponyzdarma.sk/drmax-sk/