Deti a učitelia vyberú maskota digitálneho vzdelávania

11.05.2013
Vzdelávanie a výchova

Školáci, učitelia či verejnosť môžu hlasovať o podobe maskota národného projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety za 27 miliónov eur, ktorý spustil Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ).

Interný tím vytvoril niekoľko návrhov maskota, ktorá bude reprezentovať projekt a sprevádzať učiteľov a žiakov pri práci s digitálnymi vzdelávacími materiálmi na komunitnom portáli digitalnevzdelavanie.sk. Žiaci, učitelia i verejnosť sa môžu od 10. mája zapojiť do súťažnej ankety. Hlasovanie opodobe maskota bude počas nasledujúcich dní na komunitnom portáli a na sociálnej sieti Facebook. Súťažné hlasovanie sa oficiálne končí 24. mája, kedy vyžrebujeme piatich výhercov zaujímavých cien, informovala agentúru SITA manažérka publicity programu Katarína Stoláriková.

Projekt digitálneho vzdelávania za takmer 27 miliónov eur je financovaný hlavne z Európskeho sociálneho fondu, štátny rozpočet sa na tejto sume podieľa 15 percentami. Všetky základné a stredné školy s výnimkou Bratislavského kraja dostanú do konca roku 2015 prístup k celkovo 42 800 digitálnym vzdelávacím objektom. Pôjde o približne 2- až 15-minútové digitálne vzdelávacie materiály z 11 vyučovacích predmetov pre všetky ročníky základných aj stredných škôl, ktoré budú môcť učitelia využívať pri svojich hodinách.

Na výrobu 30 000 vzdelávacích materiálov ÚIPŠ vyhlási verejné obstarávanie tento rok a prvé digitálne materiály by sa mali dostať na školy koncom tohto roka alebo začiatkom roku 2014. Do prípravy ďalších 12 800 materiálov sa môžu zapojiť samotní učitelia základných a stredných škôl. Najskôr sa môžu pustiť do materiálov pre výučbu slovenčiny pre prvý stupeň základných škôl. Učitelia, ktorí sa zapoja do tvorby materiálov, dostanú 10 eur na hodinu.

Projekt počíta s vytvorením digitálnych vzdelávacích materiálov z 11 predmetov - slovenský jazyka a literatúra, prírodoveda, matematika, chémia, fyzika, biológia, geografia, dejepis, anglický, nemecký a ruský jazyk.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte