Chémia - Odsoľovanie vody

26.08.2013
Vzdelávanie a výchova

Jedným z hlavných problémov dnešného sveta je nedostatok pitnej vody. Mnoho krajín ho rieši odsoľovaním. Tento spôsob získavania pitnej vody využívajú najmä štáty na severe Afriky, na Arabskom poloostrove, Somálsko, Izrael a iné.

Odsoľovanie alebo desalinácia je proces, v priebehu ktorého sa z morskej (alebo z brakickej) vody odstraňuje soľ.

Základným cieľom pri odsolení morskej alebo brakickej vody je dosiahnuť zníženie solí vo vode. Ak voda obsahuje 1 500 – 2 000 mg/l soli, chutí slano, je nepoužiteľná na pitie a na dennú spotrebu. Nehodí sa ani na osobnú hygienu alebo zalievanie rastlín. Za brakické vody sa považujú také, ktoré obsahujú 2 000 až 10 000mg/l soli, zatiaľ čo morská voda obsahuje 35 000 mg/l i viac.

Legislatíva WHO udávajú obsah soli v pitnej vode do 500 mg/l, čo znamená, že obsah soli treba znížiť o 75 % až 99 % (v závislosti od počiatočnej koncentrácie).

 

Tematický celok:
• Skúmanie vlastností látok
• Zmesi a čisté látky

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
• Formulovať hypotézy a overiť ich experimentom.

Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy
Fyzika:
Vlastnosti látok. Var.
Environmentálna výchova: Voda
Osobnostný a sociálny rozvoj

 

Odsolenie sa uskutočňuje zariadeniami nazývanými reverzná osmóza s použitím špeciálnych membrán. Podľa Európskej agentúry pre životné prostredie význam odsoľovania morskej vody, ktorý je veľmi energeticky náročný, postupne rastie aj v mnohých európskych krajinách. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody môže odsoľovanie vplývať na zmeny klímy.

Problematické je používanie odsolenej vody v poľnohospodárstve. Izraelskí odborníci zistili, že zavlažovanie odsolenou vodou viac škodí, ako prospieva, pretože táto voda neobsahuje nielen ióny sodíka a chlóru, ale ani vápenaté, horečnaté a síranové ióny, ktoré sú pre rast rastlín nevyhnutné. Problematická je prítomnosť bóru, ktorý sa v odsolenej vode nachádza a pre rastliny je toxický. Napríklad v Izraeli bór nenávratne poškodil viacero sadov a spôsobil pokles úrody paradajok a podzemnice olejnej.

 

Skúmanie varu vody >>

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte