Bossing na ZŠ Sibírska v Prešove nie je ojedinelý jav

05.11.2015
Prevádzka školy

Šikana zamestnancov zo strany zamestnávateľa, či už v školstve alebo aj v iných pracovných oblastiach, nie je ojedinelá. Prípad odovzdávania časti odmien riaditeľke na Základnej škole Sibírska v Prešove nešokuje slovenskú verejnosť po prvý raz. Povedal to výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Marian Mesároš.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva uvádza, že aj keď sa môže javiť ako extrém kauza riaditeľky školy, ktorá dávala svojim zamestnancom odmeny s podmienkou odovzdania 50 percent zo získaných peňazí, stredisko už v minulosti takýto prípad riešilo úspešným antidiskriminačným súdnym sporom, a to aj s trestnoprávnou dohrou. Mesároš upozorňuje, že veľmi podstatným prvkom riešenia prípadu bossingu musí byť práve solidarita ostatných zamestnancov k dotknutému kolegovi a tiež ochota postaviť sa za neho a podporiť ho, keď sa rozhodne vzniknutú situáciu riešiť.

Stredisko pre ľudské práva robilo na ZŠ Sibírska v Prešove aj odborný vzdelávací seminár na tému Šikana na pracovisku, mobbing a bossing. V rámci tohto seminára stredisko zistilo, že situácia na škole je veľmi vypätá. "Z následného prešetrenia sociálnej klímy na pracovisku psychologičkou vyplynulo, že okrem prevládajúcej nedôvery na pracovisku a napätia používa nadriadený pracovník voči zamestnancom prvky bossingu nielen vo forme zastrašovania, zosmiešňovania pred inými kolegami alebo rozdielneho prístupu k hodnoteniu pracovníkov, ale aj vo forme neoprávnenej kritiky alebo vyhrážania sa ukončením pracovného pomeru," uvádza Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Ak je zamestnanec šikanovaný na pracovisku, podľa Mesároša je potrebné, aby sa pokúsil v čo najvyššej možnej miere o zabezpečenie dôkazov o takomto konaní. Mesároš dodáva, že zamestnanec sa s takýmto problémom môže obrátiť na Inšpektorát práce, ale aj na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, ktoré mu v rámci svojich právomocí poskytne bezplatnú právnu pomoc.

Riaditeľku jednej z prešovských základných škôl už obvinili z vydierania. Policajti ju zadržali v stredu 28. októbra a prehľadali jej kanceláriu. Podľa polície 59-ročná žena pod hrozbou straty zamestnania roky nútila štyri učiteľky, aby jej každý mesiac odovzdávali časť svojej mzdy. Ako informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, išlo o časť peňazí z osobného ohodnotenia, z koncoročných odmien, z odmien za účasť praktikantov na hodinách či z odmien za krúžkovú činnosť. Tohto konania sa dopúšťala od júna 2012 do marca 2015 a išlo o 7 870 eur. Učiteľky jej peniaze dávali v hotovosti alebo posielali na účet. Obvinenej žene v prípade dokázania viny hrozí trest na štyri až desať rokov.

Na medziľudské vzťahy na pracovisku upozorňuje aj Slovenská komora učiteľov. Komora spustila v januári na základe výpovedí učiteľov a zverejnených káuz kampaň Zber strachu. Hlavným cieľom kampane je zmapovať prípady neoprávneného a protizákonného konania v školách a školských zariadeniach. Správu s podnetmi z aktuálnej kampane už 20. apríla predstavili aj ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi. Medzi podnetmi sa objavilo aj šikanovanie nepohodlných riaditeľov škôl zriaďovateľom, šikanovanie neúspešných kandidátov na pozíciu riaditeľa po voľbách zvoleným riaditeľom, šikanovanie pedagogických zamestnancov vedením školy, rodičmi, či osobné urážky a ponižovanie nepohodlného učiteľa pred pedagogickým zborom, rodičmi, prípadne aj žiakmi. Učitelia môžu písať o svojich negatívnych skúsenostiach zo školského prostredia na e-mailovú adresu komoraucitelov@gmail.com.

Zdroj: SITA

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte