Akreditačnú komisiu doplní Jan Fidrmuc z britskej univerzity

14.07.2011
Prevádzka školy

Ekonóm a akademik Jan Fidrmuc z britskej Brunel University bude až do konca augusta 2012 novým predsedom stálej pracovnej skupiny pre oblasť výskumu v ekonómii a manažmente v Akreditačnej komisii.

Jeho nomináciu na návrh ministra školstva schválila vláda. Vo funkcii nahradí dovtedajšieho predsedu stálej pracovnej skupiny pre oblasť výskumu v ekonómii a manažmente Pavla Vincúra, ktorý zomrel v januári. Orgány reprezentácie vysokých škôl však vymenovaniu Fidrmuca naklonené neboli. Vláda vymenúva a odvoláva členov Akreditačnej komisie na návrh ministra školstva po vyjadrení orgánov reprezentácie vysokých škôl. Fidrmucovu nomináciu odhlasovala len Rada vysokých škôl, aj keď časť jej členov z akademickej obce Ekonomickej univerzity v Bratislave sa vyjadrila negatívne. Záporné stanovisko poskytli rektori aj Študentská rada vysokých škôl.

Keďže rektori hlasujú tajne, podľa ich prezidenta Libora Vozára sa nedá povedať, z akého dôvodu rektorská konferencia Fidrmucovu nomináciu nepodporila. Študentská rada vysokých škôl odôvodnila svoj negatívny postoj tým, že v Akreditačnej komisii úlohu zahraničného experta na ekonomické vedy už v súčasnosti plní člen pôsobiaci na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti. Vymenovaním ďalšieho člena zo zahraničia pre danú oblasť výskumu by v tejto oblasti nebol zastúpený žiadny slovenský expert na ekonomické vedy. Rovnaké stanovisko vydala aj časť členov Rady vysokých škôl. Ministerstvo argumentuje, že jednotliví členovia komisie nezastupujú ustanovizeň, na ktorej pôsobia a ktorá je ich zamestnávateľom, ale nezávisle sa podieľajú na udržiavaní kvality a rozvoja vysokoškolského vzdelávania. Námietky, že v rovnakej oblasti výskumu budú pôsobiť až dvaja odborníci zo zahraničia, preto považuje za neopodstatnené. "Naopak, je možné predpokladať, že by tým mohla byť práve podporená nezávislosť komisie ako takej," tvrdí rezort. Predložený návrh na vymenovanie Fidrmuca ako odborníka zo zahraničia za člena Akreditačnej komisie má oporu aj v programovom vyhlásení vlády SR, kde kabinet deklaroval podporu majoritnej účasti zahraničných expertov v Akreditačnej komisii.

Jan Fidrmuc doteraz nebol členom Akreditačnej komisie. Vysokoškolské vzdelanie absolvoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave v roku 1993. Rok na to získal na University of Missouri-Columbia titul Master of Arts z ekonómie a v roku 1999 obhájil dizertačnú prácu The Political Economy of Reforms in Central and Eastern Europe (Politická ekonómia reforiem v strednej a východnej Európe) na Univerzite v Tilburgu. Od roku 2006 pôsobí ako Senior Lecturer in Economics v odbore ekonómie a financií na Brunel Univerzity v britskom meste Uxbridge. Vedie tam výskum Oddelenia ekonómie a financií od roku 2008. Predmetom jeho výskumu je politická ekonómia, rozvoj, inštitucionálna ekonómia, migrácia, rodinná ekonómia, ekonómia jazykov. Pôsobil aj na iných vysokých školách, ako lektor na Université Libre de Bruxelles, Trinity College Dublin, hosťujúci výskumník pre Netherlands Bureau from Economic Policy Analysis v Haagu a pre University of Bonn ako Senior Fellow. Fidrmuc nahradí vo funkcii dovtedajšieho predsedu stálej pracovnej skupiny pre oblasť výskumu v ekonómii a manažmente Pavla Vincúra, ktorý v januári zomrel. Vincúr pôsobil v Akreditačnej komisii v druhom funkčnom období, ktoré sa malo končiť 31. augusta 2012. Podľa zákona, ak členstvo niektorého člena komisie zanikne pred uplynutím jeho funkčného obdobia a vláda v tomto čase vymenuje na jeho miesto nového člena, funkčné obdobie tohto člena sa skončí dňom, ktorým by uplynulo funkčné obdobie pôvodne vymenovaného člena Akreditačnej komisie.

Akreditačná komisia je poradný orgán vlády. Jej úlohou je sledovať, posudzovať a nezávisle hodnotiť kvalitu vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti vysokých škôl a napomáhať ju zvyšovať. Má 21 členov, ktorí v nej môžu pôsobiť najviac dve po sebe idúce funkčné obdobia. Jedno funkčné obdobie trvá šesť rokov. Predsedu, podpredsedu a ďalších členov Akreditačnej komisie vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra školstva po vyjadrení orgánov reprezentácie vysokých škôl, ktorými sú Rada vysokých škôl, Študentská rada vysokých škôl a Slovenská rektorská konferencia.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte