Gröhling: Deti, ktoré povinne navštevujú škôlky, budú môcť rodičia ospravedlniť 7 dní

20.10.2021
Prevádzka školy

Rodič môže naďalej ospravedlniť aj žiaka základnej alebo strednej školy na päť po sebe idúcich vyučovacích dní aj z dôvodu ochorenia.

Deti, pre ktoré je povinné predprimárne vzdelávanie povinné, budú môcť rodičia ospravedlniť na viac dní po sebe, ako tomu bolo doteraz. Lehota na ospravedlnenie neprítomnosti dieťaťa sa predlžuje z troch po sebe nasledujúcich vyučujúcich dní na sedem. Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva, ktoré platí od pondelka.
"Potvrdenie od lekára z dôvodu neprítomnosti dieťaťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, sa bude vyžadovať, až ak neprítomnosť dieťaťa z dôvodu ochorenia trvá dlhšie ako sedem dní," uvádza sa v rozhodnutí ministra zverejnenom na webe rezortu školstva. Potvrdenie od lekára sa bez ohľadu na dĺžku trvania neprítomnosti nevyžaduje, ak ide o neprítomnosť z dôvodu ochorenia dieťaťa, pre ktoré predprimárne vzdelávanie nie je povinné.
V rozhodnutí sa uvádza, že v súvislosti s epidemickou situáciou a sezónnymi ochoreniami sa mení aj situácia v ambulanciách ošetrujúcich lekárov. Cieľom zmeny je znižovanie počtu osôb v čakárňach a ambulanciách lekárov. "Za dochádzku do školy a zdravotný stav dieťaťa zodpovedá jeho zákonný zástupca. V súvislosti s usmernením hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast počas pandémie a v rámci manažmentu poskytovania zdravotnej starostlivosti deťom je vhodné, aby boli ošetrujúci lekári kontaktovaní prioritne vopred telefonicky alebo e-mailom," píše sa v rozhodnutí.
V čase trvania pandémie nie je potrebné, aby ošetrujúci lekár schvaľoval každú zmenu v dochádzaní do školy prostredníctvom vydávania potvrdení, ktoré nesúvisia so samotným poskytovaním zdravotnej starostlivosti. "Spôsob poskytovania zdravotnej starostlivosti a vydávanie potvrdení je v pôsobnosti ošetrujúceho lekára. Ak má škola podozrenie zo zanedbávania zdravotnej starostlivosti o dieťa alebo žiaka, má možnosť kontaktovať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny," dodáva sa v rozhodnutí.
Rodič môže naďalej ospravedlniť aj žiaka základnej alebo strednej školy na päť po sebe idúcich vyučovacích dní aj z dôvodu ochorenia. Víkendy a sviatky sa do tohto počtu nepočítajú.

 

Zdroj: skolske.sk

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte