Ministerstvo školstva znižuje byrokraciu na školách

07.01.2021
Legislatíva

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na začiatku roka začína so znižovaním byrokracie na školách. Napríklad šesť tlačív na školu v prírode nahradí iba jedno a školám sa odstráni vedenie nadbytočnej dokumentácie. Ide o prvú fázu znižovania byrokracie na školách cez úpravy vyhlášok. Druhú fázu budú tvoriť zmeny v zákonoch.

„Na rezort sme prišli s viacerými učiteľmi a riaditeľmi z praxe. Veľmi ma preto teší, že ich podnety z praxe sa dnes pretavujú aj do vyhlášok a zákonov. Naším cieľom je, aby sme učiteľov a riaditeľov odbremenili a dali im tak viac času na venovanie sa žiakom. V druhej fáze debyrokratizácie budeme novelizovať zákony a tu pocítia zmeny najmä stredné školy,“ uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Na základných školách sa vypúšťa povinnosť zriaďovať metodické združenia, vypúšťajú sa z povinnej dokumentácie zápisnice z predmetovej komisie a metodického združenia. Šesť tlačív na školu v prírode nahradí iba jedno. V materských školách sa rovnako vypúšťa povinnosť zriaďovať metodické združenia, rokovací poriadok a duplicitná dokumentácia ustanovená v iných zákonoch.

V správach o výchovno-vzdelávacej činnosti školy už nebudú musieť zverejňovať údaje o ďalšom vzdelávaní zamestnancov, o finančnom a hmotnom zabezpečení výchovno-vzdelávacieho procesu či uvádzať cieľ koncepčného rozvoja školy a jeho plnenie, ktorý škola už dnes predkladá zriaďovateľovi.

Ďalšie zníženie byrokracie nastane novelou školského zákona. V ňom avizuje minister odstrániť duplicitné zbieranie údajov či zjednodušiť prijímacie konanie a odbúrať s ním spojenú administratívu.

„Všetky tieto zmeny sú odkonzultované so Štátnou školskou inšpekciou aj ostatnými orgánmi, aby nenastávali žiadne problémy v praxi a verím, že učiteľom a riaditeľom uľahčia ich prácu,“ uzavrel minister.

Zdroj: minedu.sk

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte