Ako bude vyzerať návrat do škôl na Slovensku: Žiaci nastúpia od júna v 4 fázach!

14.05.2020
Prevádzka školy

Deti by mohli zasadnúť do školských lavíc už o necelé tri týždne. Hoci o presných podmienkach ešte rokuje vláda s hygienikmi a epidemiológmi, premiér Igor Matovič už naznačil, ako by to malo vyzerať. Návrat do škôl bude dobrovoľný a postupný. Ako prvé sa otvoria školy pre nižšie ročníky a nastúpia do nich deti zamestnancov tzv. prvej línie. Skloňuje sa aj prevzatie modelu z Holandska, s ním však učitelia nesúhlasia.

Priaznivé výsledky a nízky počet pozitívne testovaných na koronavírus v posledných dňoch dovoľujú otvoriť už aj školy. Tie sú už potrebné nielen pre deti, ale aj pre rodičov, aby mohli ísť do práce a zarábať. Otvorenie prvého stupňa základných škôl a materských škôl, ktoré sú uzavreté od marca, je čoraz bližšie. O podmienkach v utorok rokovalo konzílium odborníkov. „Chystáme všetko tak, že keď budeme vidieť, že sa podmienky nezhoršujú, tak aby sme v pondelok mohli oznámiť radostnú správu,“ oznámil po schôdzi premiér Igor Matovič (OĽaNO). Hoci všetky detaily ešte premiér povedať nechcel, už teraz je isté, že vyučovanie bude dobrovoľné, do škôl sa nenahrnú všetky deti naraz, ale postupne v štyroch fázach. Ako prvé zasadnú do školských lavíc deti rodičov, ktorí pracujú v zdravotníctve, na polícii, u vojakov či deti tých, ktorí v čase krízy zabezpečujú iné dôležité pozície. V druhej fáze sa budú môcť do tried vrátiť deti pracujúcich rodičov a po nich, v tretej fáze, doplnia kapacity deti, ktorých matky sú na materskej dovolenke. Úplne posledné sa vrátia do škôl deti, ktoré bývajú v jednej spoločnej domácnosti s osobou staršou ako 65 rokov. Zároveň platí, že maximálny počet detí v triede môže byť 12. Účasť na vyučovaní bude pre všetkých dobrovoľná. Ak majú rodičia strach poslať dieťa späť do tried, nikto ich nútiť nebude nutiť.
Prvé deti by mali začať chodiť do škôl pravdepodobne 1. júna 2020. Definitívny dátum by sa rodičia, žiaci a učitelia mali dozvedieť v pondelok 18. mája. „Keďže ide o dôležitý krok, musíme si byť na 100 percent istí, že rozhodnutie bude správne a dobre nastavené, a preto musíme doladiť jednotlivé detaily a špecifiká,“ dodal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Čo na postupné otváranie škôl hovoria učitelia? 
S pilotným otvorením materskej školy začali v Trenčíne už 20. apríla. O deti zdravotníkov sa starajú v neďalekej materskej škole. „Dnes už máme otvorených 5 tried. Dve triedy sú školská družina a tri sú škôlkari. Strieda sa pri nich 10 pedagogických zamestnancov. O hygienu škôlky sa starajú dve upratovačky od rána do večera a dvakrát do týždňa nám chodí mesto dezinfikovať areály priestoru, ako preliezky, chodníky, trávu,“ povedala nám učiteľa materskej školy Stanislava Skalíková. Deti vnímajú návrat do tried veľmi pozitívne. „Chodia nám deti od 3 rokov, s rúškami nemajú absolútne žiadny problém, vedia, že je to potrebné pre ich zdravie. Dajú si ho dole, iba keď si umývajú tvár, keď sa idú najesť alebo si idú ľahnúť. Všetky deti sa veľmi tešili na kamarátov aj na svoje pani učiteľky. Chýbajú im, deti potrebujú byť medzi rovesníkmi,“ dodala učiteľka z Trenčína.

Ako teda bude návrat do škôl vyzerať? 
S postupným nabiehaním do normálu súhlasia aj učitelia, treba podľa nich však ešte vyriešiť veľa nejasností. „To rozfázovanie je logické. Treba však vychytať viaceré muchy. Najväčším problémom je piaty ročník, ktorý musia učitelia pripraviť na prijímačky na osemročné gymnáziá. Kto ich bude učiť? Učitelia, ktorí učia na druhom stupni, budú mať naďalej vyučovať online a zároveň byť v škole? To je absolútne nereálne,“ vysvetlil prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. Minister školstva hovorí, že naše podmienky na otvorenie škôl budú veľmi podobné tým, ktoré platia v Holandsku. Podobne ako u nich, aj naše deti budú v triedach iba v malých skupinkách.
V Holandsku však deti chodia do školy každý druhý deň, jeden týždeň majú vyučovanie 2 dni, druhý týždeň 3 dni. S týmto by však učitelia nesúhlasili. „Pripadá mi to trošku nelogické. Ak chcú otvárať ekonomiku, tak potrebujete, aby ten človek sa uvoľnil z OČR-ky a išiel pracovať. Ale keď to dieťa bude chodiť do školy každý druhý deň, tak sa tým nič nevyrieši,“ povedal Crmoman.

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte