Otvorenie škôl vzbudzuje vášne

17.04.2020
Prevádzka školy

Otvoríme opäť školské zariadenia?! Spustenie niektorých stupňov vzdelávania nevylučuje minister školstva Branislav Gröhling ani odborník na infektológiu Vladimír Krčméry. Aký ohlas našla táto myšlienka v krízovom štábe a čo si o otvorení škôl a škôlok myslia učitelia a rodičia?!

Otvorenie škôl vzbudzuje vášne

Premiér Igor Matovič dlhodobo hovorí, že o uvoľňovaní reštrikčných opatrení bude rozhodovať konzílium medicínskych odborníkov. Medzi nich patrí aj expert na tropické choroby a infektológiu Vladimír Krčméry. Ten pred rokovaním krízového štábu jasne povedal, že deti treba dostať z domáceho prostredia.
„Myslím si, že je dobré dostať deti von z toho prostredia, kde sú odkázané len na internet a uzavretý systém z hľadiska psychohygieny. Samozrejme, aj matky, čo sa starajú, sú na OČR, je dôležité, aby sme ich vedeli po tom mesiaci vrátiť najmä tam, kde ich veľmi potrebujeme,“ poznamenal Krčméry na adresu matiek, ktoré pracujú v zdravotníctve. Jeho vyjadrenie však premiér komentoval tak, že momentálne musíme hasiť celkom iné problémy.

Gröhling uvažuje len o škôlkach

Kým v Dánsku a Nemecku začínajú za prísnych hygienických opatrení školy otvárať, na Slovensku je to zatiaľ beh na dlhú trať. Minister školstva Branislav Gröhling hovorí, že táto požiadavka prišla práve z rezortu školstva. Rozhodnúť o tom môže len Úrad verejného zdravotníctva. „Niektoré požiadavky úrad okamžite zamietol, ale o škôlkach ešte diskutujeme,“ povedal šéf rezortu. Gröhling informoval, že do konca tohto týždňa by mal mať ďalšiu tlačovú konferenciu, kde budú informovať o tom, ako to bude s učivom a koľko učiva sa presunie do ďalšieho roka.

Učitelia sa boja

Psychohygiena detí a ekonomický eko aspekt nástupu rodičov z OČR sú len jednou stranou mince. Na druhej strane barikády sú učitelia, ktorí mnohí sú v preddôchodkovom veku a nastúpiť do školy sa v tejto situácii obávajú. „Máme aj starších pedagógov, ktorí majú strach, ale napríklad aj kuchárku, ktorá má doma manžela s onkologickým ochorením a nechce nastúpiť do práce. Záleží na tom, ako to nastavia, aké hygienické normy bude treba dodržiavať,“ povedala pre Nový Čas riaditeľka ZŠ Sibírska v Bratislave Milena Partelová s tým, že si nevie predstaviť ani to, ako by dohliadali na výmenu rúšok žiakov počas dňa. Ešte horšie by to podľa nej bolo v materských školách, kde udržať deti celý deň zarúškované bude veľmi ťažké. V podobnom duchu reagoval aj prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. „Máme stále málo testov, preto si myslím, že situáciu ešte nemáme pod kontrolou. Musíme chrániť učiteľov, musíme sa na to pozerať aj z ich perspektívy,“ uviedol.

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte