6 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
personalista
Majster odbornej výchovy.

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Potrebujeme prijať majstra odbornej výchovy strojárskeho zamerania pre odbor obrábač kovov. Našou požiadavkou bolo úplné stredné odborné vzdelanie a výučný list v príslušnom odbore. Zatiaľ sa za dva mesiace nikto neprihlásil. Máme jednu žiadosť s nasledovným vzdelaním:

Vysokoškolské vzdelanie II. stupňa, študijný odbor: materiálové inžinierstvo, zameranie: fyzikálne inžinierstvo materiálov. Štátna skúška: náuka o materiály, fyzika tuhých látok a vákuové technológie.

Doplnkové pedagogické štúdium ukončené po vysokej škole so štátnou skúškou z: všeobecná pedagogika, psychológia, didaktika technických predmetov.

V prípade, že nenájdeme človeka spĺňajúceho naše požiadavky ( uprednostňujeme výučný list pri majstrovi odbornej výchovy), môžeme prijať aj človeka s VS II.stupňa a DPŠ ako majstra odbornej výchovy a tak ho aj zaradiť? Chápem to správne, že pri vysokoškolskom vzdelaní II. stupňa pri majstrovi odbornej výchovy sa výučný list nevyžaduje????? Hoci podľa môjho skromného názoru, je to pri majstrovi odbornej výchovy dôležité.

Maria Pavlikova
Majster odbornej výchovy

Áno, majster odbornej výchovy by mal mať predovšetkým výučný list, aj keď pri vysokoškolskom vzdelaní ho vyhláška MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 2 nevyžaduje. V súlade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. zamestnávateľ posúdi zhodu obsahu získaného vzdelania s obsahom školského vzdelávacieho programu. Neviem, či je tam zhoda. Vyhláška uvádza ako ďalšie vzdelávanie DPŠ na získanie kvalifikačných predpokladov na výkon pracovnej činnosti majstra odbornej výchovy. A výučný list sa dá získať aj na Vašej škole, nie ?

personalista
Majster odbornej výchovy

Pani Pavlíková, veľmi pekne Vám ďakujem. Áno výučný list sa dá získať. A rovnako ako Vy, tam tú zhodu veľmi nevidím. Ale dnes nájdeme skôr ihlu v kope sena, ako majstra odbornej výchovy s výučným listom pri súčasnom ohodnotení. A prosím Vás, ak by sme povedzme tam tú zhodu našli, to DPŠ, ktoré so uviedla by platilo?

Maria Pavlikova
Majster odbornej výchovy

Mimo odpovede krátku poznámku. Ja som pracovala vo výrobnom podniku a bol veľký rozdiel keď sa k učňom postavil bývalý učeň s maturitou alebo vysokoškolsky vzdelaný človek. Ja nikoho neponižujem, ale každá činnosť si vyžaduje svoje. Didaktika technických predmetov, aspoň tam, keby bola didaktika odborného výcviku alebo niečo podobné. Závisí na Vás, bude mať skúšobnú dobu, adaptačné vzdelávania a rozhodnete sa. Papiere nie sú všetko.

jdomova@gmail.com
ucitelka v MS

Dobry den mam vysoku skolu Fakulta Financii UMB, taktiez doktorat na UCM v Trnave chcela by som ucit v materskej skole, viete mi poradit ci je postacujuce pedagogicke minimum? Alebo co je potrebne? Dakujem velmi pekne

Maria Pavlikova
ucitelka v MS

Ako učiteľka materskej školy ste nekvalifikovaná. Doplňujúcim pedagogickým štúdiom získate pedagogickú spôsobilosť pre učiteľku strednej školy na vyučovanie Vašich štátnicových predmetov. Určite to nestačí. Aby ste boli kvalifikovaná učiteľka materskej školy, musíte absolvovať vzdelanie, ktoré je uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, I. časť.