5 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
batorova_v
Adaptačné vzdelávanie

Dobrý deň.
bola by som vďačná za radu.
mám ukončene magisterské štúdium v odbore sociálna pedagogika a vychovávateľstvo.

V r. 2018 som nastúpila do zamestnania na pozíciu sociálnej pedagogičky (cez projekt), ale odrobila som iba 4 mesiace a keďže som otehotnela a ostala na dlhodobej PN ukončili sme pracovný pomer dohodou. Adaptačné vzdelanie mi nerobili.

V apríli 2021 som nastúpila do inej práce na pozíciu sociálnej pedagogičky (tiež cez projekt) a zaradili na automaticky ako samostatnú pedagogickú (čo je podľa mňa nezmysle, keďže soc.pedagóg je odborný, nie pedagogický zamestnanec) a adaptačné údajne "nepotrebujem", keďže som už robila v odbore.

Ja by som si ale časom rada urobila atestácie a pokračovala vo vzdelávaní a bez adaptačného to predpokladám nebude možné.

Ako mám prosím postupovať? Vďaka za každú radu. Pekný deň prajem.

Maria Pavlikova
Adaptačné vzdelávanie

Ak Vás zaradili ako samostatnú sociálnu pedagogičku, je to odborný zamestnanec, ale nazýva sa sociálny pedagóg. Z otázky som neporozumela, o čo Vám vlastne ide. Treba sa spýtať atestačnej komisie, či bude zisťovať priebeh Vášho adaptačného vzdelávania. Podmienkou je byť päť rokov zaradená v kariérovom stupni samostatná, a toto zaradenie Vám nový zamestnávateľ umožnil.

batorova_v
Adaptačné vzdelávanie

Problém je, že som zaradená ako samostatný pedagogický zamestnanec, nie ako samostatný odborný zamestnanec. Neviem, či to nebude robiť problém, ale tak je pozícia sociálneho pedagóga definovaná v projekte. Vraj sa s tým nedá nič robiť a zmeniť to na samostatného odborného nemôžu. Bude sa mi toto zamestnanie počítať do tých piatich rokov do atestácie aj tak? Vďaka.

Maria Pavlikova
Adaptačné vzdelávanie

Nemôžete odo mňa žiadať stanovisko atestačnej komisie. Pri vykonaní a uznaní prvej atestácie sa sleduje doba piatich rokov od zaradenia do kariérového stupňa samostatný. Ak sa s tým nič nedá robiť, ani ja s tým nič neurobím.

Sociálny pedagóg

Ak je sociálny pedagóg podľa § 23 zákona č. 138/2019 odborným zamestnancom, tak nemôže byť zaradený ako pedagogický zamestnanec, aj keď je to projekt. O aký projekt ide? Národné projekty idú striktne podľa zákona.

Pre pedagogických zamestnancov v pracovnej triede 1 platí iná stupnica platových taríf než platí pre odborných zamestnancov.

https://www.minedu.sk/platove-tarify-v-skolstve-od-1-1-2020/