Gröhling: Školy finančne podporíme, najviac sme vyčlenili na digitalizáciu

11.01.2021
Vzdelávanie a výchova

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR z vlastných rezerv vyčlenilo sumu šesť miliónov eur, ktoré budú určené pre školy. 

Polovica z vyčlenených peňazí pôjde na digitalizáciu a prioritne budú financie určené pre prvý stupeň základných škôl. Dva milióny eur smerujú do školských jedální, 400.000 eur poputuje na zakúpenie kníh a podporu školských knižníc. Finančnú injekciu v objeme 500.000 eur dostanú tiež materské školy na zakúpenie didaktických pomôcok. Informoval o tom odbor komunikácie rezortu školstva.
“V tomto čase sme sa mali postupne vracať do škôl, avšak pandémia trvá naďalej. Zatiaľ teda ešte nemôžeme oznámiť radostné správy o návrate žiakov do tried. Neznamená to, že my na ministerstve nepracujeme na pláne, ako zlepšiť školy. Preto som rád, že môžem oznámiť investíciu v sume takmer šiestich miliónov eur z rezervy ministerstva školstva,” priblížil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Zároveň pripomenul, že už v roku 2020 rezort školstva investoval šesť miliónov eur do digitálnych technológií na školách. “Teraz z vlastnej rezervy ministerstva školstva investujeme do tejto oblasti ďalšie tri milióny eur. Okrem toho nás čakajú ešte investície, ktoré budem, dúfam, oznamovať ešte tento mesiac v objeme 20 miliónov eur z eurofondov,” ozrejmil Gröhling.
O príspevok na digitálne technológie, primárne určený pre prvý stupeň základných škôl, si školy žiadať nemusia, dostanú ho automaticky. Financie budú rozdelené podľa počtu žiakov na prvom stupni bežnej školy a podľa počtu žiakov na celej základnej špeciálnej škole. Ak má škola do 49 žiakov, dostane 500 eur, do 99 žiakov je to 1000 eur, ak má do 300 žiakov, je to 2000 eur, ak má nad 300 žiakov, je to 4000 eur. “Tieto finančné prostriedky sú primárne určené na zlepšenie podmienok pre dištančné vzdelávanie práve v tomto období a preto sme sa zamerali na prvý stupeň základných škôl,” spresnil šéf rezortu školstva.

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte