51 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
soilella3
pedagogické minimum

1.Dobrý deŇ .Rada by som sa informovala .Mám skončenú Strednú pedagogickú školu v Modre odbor vychovávateľstvo a učitelka v MŠ.Mám certifikáat B2 z angličtinu --na jazykovej škole v Trnave som si urobila certifikát/.Ak by som chcela íst učit na Základnú školu potrebujem pedagogické minimum?

2.Premýšlam íst na VŠ externe bud primárne vzdelávanie ,geografiu alebo anglický jazyk externe teda jeden odbor /nakolko neexisutje kombinaácia externe . ak by som chcela učit Bc. mi nestací asi ?

3.Čo by ste mi poradili kam študovat popri práci geografiu nakolko studium ucitelstvo geografie je len denné
bohužial?/pracujem ako vychovávateľka prax mám cca18 rokov v ŠKD/.

Ďakujem pekne za odpoved

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum

Ak máte ukončenú strednú pedagogickú školu a chcete učiť na základnej škole, tak pedagogické minimum Vám skutočne nestačí. Musíte mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Nestačí Vám ani Bc.

soilella3
pedagogické minimum

Ďakujem Vám :)

Bejči22
pedagogické minimum

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám ukončnú sociálnu pedagogiku a vychovávateľstvo. Pracujem ako asistent učiteľa na ZŠ. Ak by som chcela učiť na 1.stupni, aké štúdium si musim doplniť? Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum

Ak chcete pracovať na prvom stupni základnej školy ako učiteľka, musíte absolvovať učiteľstvo pre primárne vzdelávanie.

Agaja1
doplňujúcw pwdagogické vzdelanie

Dobrý deň, chcela by som vedieť, aké konkrétne vzdelanie si musím doplniť v prípade, že chcem pracovať ako vychovávateľ v ŠKD na ZŠ, prípadne učiť na i.stupni ZŠ. Mám ukončené VŠ vzdelanie II. stupňa a to I. st. v odbore soc.práca a poradenstvo a II. st. v príbuznom odbore a to konkrétne: Teória, riadenie a služby v oblasti kultúry (manažment v kultúre). Veľmi pekne ďakujem.

Maria Pavlikova
Doplňujúce pedagogické vzdelanie

Najskôr musíte získať pedagogickú spôsobilosť na tej škole, ktorú ste absolvovali v magisterskom štúdiu. Následne by ste mali absolvovať buď rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky alebo vychovávateľstvo. Na kvalifikovanú vychovávateľku stačí aj nadstavbové štúdium vychovávateľstva.

tinusik
Sociálna pedagogika a DPŠ

Dobrý deň, chcem sa opýtať, mám ukončenú Sociálnu pedagogiku. Môžem si urobiť pedagogické minimum a potom neskôr rozširujúce štúdium, aby som mohla učiť na 1. stupni?

Jana Remisova
Primárne vzdelavanie

Dobrý deň, prosím Vás viete mi povedať ako ste dopadli s tým DPS a rozširujucim štúdiom primárnej pedagogiky? Už ste začali študovať? Tiež mám sociálnu pedagogiku Mgr a tiež by som chcela učiť na prvom stupni ZŠ.Dakujem

Maria Pavlikova
Sociálna pedagogika a DPŠ

Môžete si urobiť pedagogické minimum a rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky, aby ste mohli učiť na stupni základnej školy.

Kklarra
Biotechnoógie DPŠ

Dobrý večer, chcela by som sa informovať či by som mohla získať spôsobilosť vyučovať prirodovedecké predmety, biológiu, prípadne chémiu, na II. stupni ZŠ po absolvovaní DPŠ, ak mám ukončený magisterský stupeň v odbore Biotechnolgie so štátnou skúškou z molekulovej biológie a biotechnológií. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Biotechnológie DPŠ

Kvalifikačné predpoklady na pracovnú činnosť učiteľov na vyučovanie jednotlivých predmetov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., v prílohe č. 1, 1. diel, IV. časť a v 3. diele VI. časť pre učiteľov strednej školy a 1. diel, III. časť a 3. diel IV. časť pre učiteľov druhého stupňa základnej školy. Vo vyhláške je aj uvedené, čo je potrebné ďalej absolvovať.

Natália91
DPŠ + história

Dobrý deň,
Poprosila by som o radu, prvá vec nakoľko študujem II. stupeň na filozofickej fakulte odbor história a následne mám v pláne po ukončení spraviť DPŠ, je potom možné vyučovať históriu ako predmet?
...alebo druhá vec, zvažovala som možnosť po DPŠ ísť ešte na pedagogické rozširujúce štúdium vtedy by som bola spôsobilá na učiteľstvo prvého stupňa na ZŠ?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Kate177
DPŠ

Dobrý deň prajem,
mám vyštudovaný II. Stupeň vysokoškolského štúdia, odbor Chemické technológie, FCHPT STU.
Chcem sa opýtať, že či po absolvovaní DPŠ môžem učiť na vysokej škole. Resp. Kde môžem učiť a do akej platovej triedy, stupňa, tarify by som patrila. Aj presnú tabuľku-pedagogický pracovník,výskumný pracovník, asistent, odborný pracovník... Vopred ďakujem za odpoveď.

Katarína Mat
Ake vzdelanie potrebujem doplnit?

Dobry deň, mam ukoncene vzdelanie v odbore ucitelstvo akademickych predmetov dejepis-ukrajinsky jazyk na urovni Bakalar, a charitativna a socialna sluzba na urovni Magister. Chcela by som si urobit rozsirujuce studium z primarneho vzdelavania(1-4) respektive z nejakeho predmetu, avsak neviem ci potrebujem si urobit doplnkove pedagogicke studium(pedagogicke minimum) alebo nemusim a pocita sa mi to pedagogicke vzdelanie Bc. A teda mozem si rovno podat prihlasku na rozsirujuce. ĎAKUJEM VELMI PEKNE za odpoved

Maria Pavlikova
Ake vzdelanie potrebujem doplnit?

Kvalifikačné predpoklady pre učiteľky prvého stupňa základnej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel II. časť. Vyžadovaným stupňom vzdelania pre učiteľov prvého stupňa základnej školy je v súlade s § 11 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, tak bakalárske vzdelanie nie je postačujúce. V každom prípade musíte absolvovať doplňujúce pedagogické štúdium nadväzujúce na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ktoré Vám však kvalifikačný predpoklad neprinesie. V uvedenej vyhláške sa dozviete aké vzdelanie musíte absolvovať.

Katka KO
DPŠ a rozširujúce štúdium

dobrý deň,
mám ukončenú vysokú školu odbor manažmnet, mám ukončené aj pedagogické minimum, chcem ísť na rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky, pretože v našom meste je to už takmer podmienkou. Chcem sa spýtať, či môžem pracovať ako pedagogický asistent na základnej alebo špeciálnej škole. Špeciálna pedagogika je žiadaná aj v domovoch a resocializačných zariadeniach. Do akej platovej triedy by som bola zaradená. ďakujem za odpoveď!

s úctou Katka!

Maria Pavlikova
DPŠ a rozširujúce štúdium

Ako pedagogický asistent ste kvalifikovaná a budete zaradená ako začínajúca do 5. platovej triedy a po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania do 6. platovej triedy. Dovolím si poznamenať, že manažment a rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky nie je kvalifikačný predpoklad ani pre špeciálnu školu ani pre domovy a resocializačné zariadenia.

Katka KO
DPŠ a rozširujúce štúdium

Ďakujem Vám za odpoved! Chcem sa ešte spýtať, ako je možné že ľudia, ktorí majú skončenú techniku alebo manažment, vyučujú na špeciálnej škole, a majú len rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky.
Za odpoved dakujem!

s pozdravom,

Katka :)

PetraA
dpš a zamestnanie sa v školstve pred jeho skončením

Dobrý deň,
mám ukončené vysokoškolské vzdelanie (II. stupeň) v odbore biológia a štátnu skúšku (úroveň B2) z Aj. Momentálne som študentkou 1. ročníka DPŠ, aby som tieto predmety mohla učiť (okrem toho plánujem v máji absolvovať štátnicu z AJ, úroveň C1).
Je v mojom prípade možné uchádzať sa o zamestnanie v škole (napr. základnej) ešte pred skončením DPŠ? Teda aby som učila už počas druhého ročníka DPŠ?
Ďakujem.

Maria Pavlikova
DPŠ a zamestnanie v škole

O zamestnanie sa môžete uchádzať. Môžu Vás aj prijať. Pri prijatí do zamestnania Vám dajú podmienku v súlade s § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 z. z. doplniť si pedagogickú spôsobilosť bez ohľadu na to, že už študujete

tinusik
DPŠ

Dobrý deň, mám vyštudovanú Sociálnu pedagogiku. Môžem si urobiť DPŠ?

Maria Pavlikova
DPŠ

DPŠ si môžete urobiť, ak vysoká škola, ktorú ste absolvovali túto možnosť dáva. Vy musíte však vedieť, čo chcete s absolvovaním DPŠ získať.

Erika55
DPŠ

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou, nakoľko som v školstve „čerstvá“ a zvažujem smery akými sa vybrať. Mám ukončenú strednú pedagogickú školu – odbor vychovávateľstvo a učiteľstvo MS, bakalárske štúdium – sociálna práca a magisterské štúdium – sociálna pedagogika. Urobila som si rigoróznu skúšku v študijnom odbore 1.1.4 Pedagogika.
Momentálne pracujem v ZŠ ako asistent učiteľa a vychovávateľ, pričom som bola po adaptačnom vzdelávaní zaradená do platovej triedy 6. Uviedli mi, že nakoľko som ukončila sociálnu pedagogiku – neučiteľské štúdium – nie je možné aby som už postúpila v budúcnosti do vyššej platovej triedy bez toho aby som si nedoplnila vzdelanie.
1.Práca v školstve ma baví, zvažujem si robiť DPŠ. A tu je otázka na vás, ak by som si urobila DPŠ pre učiteľa strednej školy (máme v blízkosti strednú pedagogickú školu – kde by som možno v budúcnosti mohla učiť odborné predmety, získala by som dostatočnú úroveň vzdelania aj pre vychovávateľku? (mohla by som byť časom zaradená do vyššej platovej triedy aj ako vychovávateľka?, tzn. rátalo by sa mi DPŠ – aj ako vychovávateľke?)
2. Ak by som si doplnila vzdelanie – štúdiom špeciálnej pedagogiky, - (2.ročným – neviem či ma príjmu) získala by som kvalifikacne predpoklady – pre vychovávateľa - akoby som mala DPŠ?
Ďakujem Vám veľmi pekne. S pozdravom

Maria Pavlikova
DPŠ

Kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé kategórie učiteľov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. Ak Vás prijali do školstva, museli Vám dať podmienku doplniť si pedagogické vzdelanie. Tak nemali by ste iba zvažovať, ale absolvovať. Štúdium špeciálnej pedagogiky nie je rovnocenné a ani nenahrádza doplňujúce pedagogické štúdium. Sú to dva druhy vzdelaní uvedené v § 43 a § 44 zákona č. 138/2019 Z. z.

Majkl1989
DPŠ

Dobrý deň, mam otázku. Mám vyštudovaný 2. stupeň VŠ v odbore geografia v štátnej správe a samospráve na prírodovedeckej fakulte UK. Uvažoval som nad pedagogickým minimom aby som mohol ísť pracovať ako učiteľ na 2 stupni ZŠ. Chcel by som ale vedieť, ak by som okrem geografie chcel učiť iný predmet, napríklad informatiku, je možné si spraviť na tento predmet dodatočnú akreditáciu, alebo by som mohol učiť na škole len tu geografiu?? Ďakujem pekne za odpoveď

Maria Pavlikova
DPŠ

Ak absolvujete doplňujúce pedagogické štúdium, ktoré bude nadväzovať na Vaše vysokoškolské vzdelanie, získate pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie Vašich štátnicových predmetov, ak sa na základnej škole alebo strednej škole učia. Nezískate odbornú ani pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie iných predmetov. Musíte absolvovať rozširujúce štúdium iného predmetu.

Tímea Lacková
DPŠ - Info

Dobrý deň,

mám ukončenú vysokú školu II. stupňa v odbore sociálna práca. Momentálne uvažujem o DPŠ. Chcem sa opýtať, či po jeho absolvovaní môžem učiť na nejakej škole resp. akú prácu môžem vykonávať v školstve?
Ďakujem.

Maria Pavlikova
DPŠ - info

Ak absolvujete doplňujúce pedagogické štúdium, ktoré bude nadväzovať na Vaše vysokoškolské vzdelanie, získate kvalifikáciu na vyučovanie predmetov, z ktorých ste vykonali štátne skúšky. Neviem presne o aké predmety sa jedná, ale nepredpokladám, že sa učia na základnej škole. Ostáva stredná škola. V školstve sa môžete uplatniť aj ako sociálny pracovník v škole alebo v centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie ako odborný zamestnanec.

Jajalab
Aké štúdium potrebujem doplniť/spraviť nové

Dobrý deň,

mám ukončené vysokoškolské štúdium 2.stupňa- ekonomika pre SŠ .
Momentálne pracujem na ZŠ ako pedagogický asistent a počas práce som si uvedomila , že na viac baví práca s mladšími žiakmi a chcela by som učiť na prvom stupni ZŠ.
Viete mi prosímporadiť či je nutné si nanovo spraviť 5 rokov štúdia primárneho vzdelávania alebo mi stačí len nejaké doplnkové pedagogické štúdium.
Nechce sa mi opäť stráviť cca 7rokov externého štúdia , ale tiež sa mi nechce vzdať sna učiť detičky na ZŠ. Je teda aj nejaká iná možnosť?
Ďakujem za odpoveď

Maria Pavlikova
Aké štúdium potrebujem doplniť/spraviť nové

Kvalifikačné predpoklady na výchovno-vzdelávaciu činnosť sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. v jednotlivých prílohách. Aby som vedela napísať, čo si potrebujete doplniť, Je potrebné, aby ste napísali presný názor Vášho ukončeného odboru, prípadne programu. Je aj taká možnosť, že si to vyhľadáte sama vo vyhláške.

Daniela88
Info

Dobrý deň ,
Chcela by som sa informovať ohľadom štúdia. Momentálne som zamestnaná v školstve ako pedagogický asistent bez vzdelania a podmienkou je štúdium aby som mohla pokračovať. Toto zamestnanie má chytilo , tak sa rozhodujem.
Mám strednú školu zdravotnú odbor zdravotnícky asistent a vysokú školu I. A II. Stupeň odbor manažment.
A teraz k tej otázke . Ak by som chcela učiť na ZŠ prvý stupeň bude mi dostatučujuce DPŠ štúdium ? Alebo by som mala začať študovať odznova Bc. Primárne vzdelávanie.
Za vašu odpoveď ďakujem

Maria Pavlikova
Info

V súlade s §11 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. vyžadovaným stupňom vzdelania pre učiteľa základnej školy je najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Takže Bc. nestačí a DPŠ tiež nič nerieši. Informujte sa o možnostiach pokračovania v učiteľskom štúdiu primárnej pedagogiky, ale magisterské štúdium.

Zuzana Zakarovs...
Sociálna pedagogika a DPŠ

Dobrý deň, prosím vás, mam ukončené Bc v obdore animácia voľnočasových aktivít a Mgr v obdore sociálna pedagogika. Je to dostatočné vzdelanie pre pracu v kategórii vychovávateľ alebo az po absolvovaní DPš vychovávateľ? Ďakujem

Maria Pavlikova
Sociálna pedagogika a DPŠ

Kvalifikačné predpoklady per vychovávateľov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 3. Spĺňate kvalifikačné predpoklady na pracovnú činnosť vychovávateľa na úrovni vysokoškolského vzdelania prvého stupňa, a to podľa oddielu B, 14. bod. Aby ste boli kvalifikovaná na úrovni vysokoškolského vzdelania druhého stupňa, musíte absolvovať doplňujúce pedagogické štúdium a rozširujúci modul doplňujúceho pedagogického štúdia na získanie kvalifikačného predpokladu na výkon pracovnej činnosti v kategórii vychovávateľ, a to v súlade s oddielom A, bod 6, písm. d).

Aknelkilark
Pedagogické minimum

Dobry den, ja by som sa chcela spytat . Ake predmety musi mat clovek aby dosiahol pedagogicke minimum? Stretavam sa s tym, ze niekto povie, ze ma pedagogicke minimum, ale opytany mu to vyvrati. Mam kamaratku ktora mi tvrdi ze ma vystudovane ucitelstvo ekonomickych predmetov, ale chcela by pracovat ako socialny pedagog, no ked sa jej to nepodari bude jej stacit sa zamestnat ako vychovavatelka, tvrdi ze ked ma vystudovanu didaktiku, a skolsku pedagogiku tak jej to staci a prijmu ju.. je to naozaj tak.??

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum

Ak zamestnanec získal odbornú spôsobilosť vysokoškolským vzdelaním neučiteľského zamerania, a chce byť pedagogickým zamestnancom, musí získať pedagogickú spôsobilosť, ktorá pozostáva z predmetov psychológia, pedagogika a didaktika určitého štátnicového predmetu. Vaša kamarátka má učiteľstvo ekonomických predmetov, tak nepotrebuje doplňujúce pedagogické štúdium. Či ju príjmu alebo nepríjmu do zamestnania ja neviem ovplyvniť, ani sa neviem zapojiť do Vašej diskusie.

Aknelkilark
Pedagogické minimum

Dobry den, takze to mozem chapat tak, ze vzdelanie ma, ma aj pedagogicke minimum.. a zalezi teda uz len na rozhodnuti zamestnavatela ci ju prijmu aj ked ma ekonomicke predmety, ale chcela by ist do specialnej skoly?

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum

Na výchovno-vzdelávaciu činnosť v špeciálnej škole potrebuje byť kvalifikovaná na konkrétny predmet, ktorý sa v špeciálnej škole vyučuje. Ekonomické predmety to nie sú. Musí mať aj špeciálno-pedagogickú spôsobilosť.

Janulik77
Pedagogické minimum

Dobry den prajem,
Mam na Vas otazku. Mam ukoncenú VŠ-Ing. v Liberci obor: Technologia a riadenie odevnej vyroby a tiez mam ukoncenu aj strednu odevnu skolu odbor: Odevnictvo. Mam zaujem sa zamestnat ako ucitelka odbornych predmetov ( vyucovat predmety ako su: konstrukcia strihov, odevne materialy, odevna technologia atd.) Je potrebne absolvovat pedagogicke minimum a ak ano, aky program predmetov na DPS je pre mna vhodny? Dakujem velmi pekne za skoru odpoved.

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum

Doplňujúce pedagogické štúdium je nevyhnutnou podmienkou, aby ste mohli vykonávať činnosť pedagogického zamestnanca - učiteľa na strednej škole. DPŠ by ste mali absolvovať na tej vysokej škole, kde ste absolvovali aj vysokoškolské vzdelanie, aby ste získali pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie odborných predmetov odevnej výroby. Skladba predmetov je daná, nepredpokladám, že si ju študent určuje. Dôležité je, aby na vysvedčení o absolvovaní DPŠ bolo uvedené, že ste získali pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie odborných odevníckych predmetov.

Marianna Kuklová
Info DPŠ

Dobrý deň, potrebovala by som prosím poradiť ohľadom DPŠ a zaradenia do platovej triedy.
Mám ukončený II. stupeň sociálna práca. Začala som študovať cez MPC/NIVaM doplnkové pedagogické štúdium základný modul pre vychovávateľov a pedagogických asistentov + chcem pokračovať potom na rozširujúce štúdum pre vychovávateľov cez MPC a zamestnať sa v ZŠ ako vychovávateľka.
Do akej prosím platovej triedy budem patriť ako začínajúci vychovávateľ? a do akej platovej triedy po adaptačnom obdobi budem zaradená ako vychovávateľka? Ďakujem za rady

Zuzana Sekeráková
pedagogické minimum - nemecký jazyk, vyštudovaný ekonomický smer

Dobrý večer,

prosím Vás chcem sa spýtať, keď mám vyštudovanú Ekonomickú univerzitu v Bratislava konkrétne 2. stupeň marketingový a obchodný manažment, môžem si dorobiť pedagogické minimum s nemeckým jazykom, aby som ho potom mohla učiť na základnej škole? Mám spravené kurzy a absolvované jazykové školy z nemeckého jazyka. Ďakujem pekne za odpoveď.

Maria Pavlikova
pedagogické minimum - nemecký jazyk, vyštudovaný ekonomický smer

Dobrý deň,
nepíšete, kde ste informovali o takomto postupe, ale keby ste si pozreli otázky a odpovede na tomto portáli, mali by ste správne informácie. Ohľadom kvalifikácie učiteľa na vyučovanie cudzieho jazyka sú ich tu desiatky. Nepredpokladám, že na ekonomickej univerzite získate DPŠ na cudzí jazyk. Kvalifikačné predpoklady pre učiteľov sú uvedené v vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel II. a III. časť. Tu ale nie je uvedené nepedagogické vzdelanie. Musíte hľadať v prílohe č. 1, 3. diel. K vášmu vzdelaniu musíte absolvovať štátnu jazykovú skúške na štátnej jazykovej škole. Ak ju už máte, ste kvalifikovaná.

Paulína Paprčková
Pedagogické minimum-žurnalistika

Dobrý deň. Mám ukončený 2.stupeň žurnalistiky, odbor mediálne a komunikačné štúdiá (UKF Nitra). Štátnicové predmety som mala: informačná politika a žurnalistická etika, mediálny manažment a marketingová komunikácia, teória a prax novinárskej tvorby. Chcem sa spýtať, či je s takýmito štátnicovými predmetmi vôbec možné spraviť si doplňujúce pedagogické štúdium. Mala by som potom nejaké uplatnenie na ZŠ alebo SŠ? Viem, že na niektorých školách sa vyučuje predmet Mediálna výchova. Kebyže aj chcem vyučovať aj iný predmet, zrejme by som si musela spraviť ešte rozširujúce štúdium, však? Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum-žurnalistika

Dobrý deň,
či si môžete spraviť doplňujúce pedagogické štúdium k Vášmu odboru Vám povedia na Vašej vysokej škole. Na základnej škole asi uplatnenie nenájdete, a ak sa aj mediálna výchova niekde učí, Vaša vyučovacia povinnosť je minimálne 11 až 22 hodín týždenne, čo určite nenaplníte. Aj o možnostiach rozširujúceho štúdia sa informujte na vysokej škole.

Ajuš
Učiteľka na ZŠ

Dobrý deň prajem, mám vyštudovanú fakultu Managementu na Univerzite Komenského (BC. finančný manažment 2003, Mgr. marketing-manažment 2005). Chcela by som učiť na 1. stupni ZŠ. Vedeli by ste mi prosím poradiť, ktoré štúdium by som mala absolvovať? Chcela by som sa zamerať na SJ a psychológiu. Na pedagogickej fakulte mi pred pár rokmi povedali na študijnom oddelení, že s mojou školou si pedagogické min. nemôžem spraviť. Vtedy som sa vzdala sna byť raz učiteľkou.. no stále ma to ťahá do školy k deťom..
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Alena

Maria Pavlikova
Učiteľka na ZŠ

Dobrý deň,
ak by ste si prečítali aspoň polovicu odpovedí na tomto vlákne, mali by ste opakovanú a dostatočnú odpoveď. Zázračné pedagogické minimum Vám skutočne nestačí. Predpokladám, že máte na mysli doplňujúce pedagogické štúdium. Kvalifikačné predpoklady pre učiteľky prvého stupňa základnej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, II. časť. Vyžadovaným stupňom vzdelania pre učiteľov prvého stupňa základnej školy je v súlade s § 11 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. V uvedenej vyhláške sa dozviete aké vzdelanie musíte absolvovať. Zameranie na psychológiu pre učiteľku prvého stupňa základnej školy nie je požadované a nie je to kvalifikačný predpoklad na túto činnosť.

Ajuš
Učiteľka na ZŠ

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Prečítala som všetky odpovede, než som napísala komentár. Teraz som si prečítala aj vyhlášku.

Vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, II. časť je uvedené:
Požadované vzdelanie: Študijný odbor: učiteľstvo a pedagogické vedy
Študijný program: Učiteľský študijný program zameraný na primárne vzdelávanie; aprobácia pre všetky predmety alebo pre všetky vzdelávacie oblasti podľa štátneho vzdelávacieho programu pre primárne vzdelávanie.
Kvalifikačné vzdelávanie: nevyžaduje sa

Zákon č. 138/2019 Z. z.
Vzdelanie
§ 11 Stupeň vzdelania
(1)
Vyžadovaným stupňom vzdelania pre
a)
učiteľa základnej školy, učiteľa strednej školy, učiteľa jazykovej školy, učiteľa profesijného rozvoja, školského špeciálneho pedagóga, školského digitálneho koordinátora a odborného zamestnanca je najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa,

Mám vysokoškolské vzdelanie 2 stupňa. Podľa vyhlášky to teda znamená, že ak chcem učiť na ZŠ, musím vyštudovať Pedagogickú fakultu - študijný program "Učiteľstvo a pedagogické vedy"? 5 ročné štúdium?

Ďakujem za objasnenie :)

Prajem pekný deň.

S pozdravom
Zemanová

Maria Pavlikova
Učiteľka na ZŠ

Dobrý deň,
krásne ste to našli. Je to tak, hoci máte vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, pre výchovno-vzdelávaciu činnosť na prvom stupni nie je vhodné. Možno na strednej škole, ale určite urobiť skladačku rôznych vzdelaní, a to jednak preplatíte a nemáte istotu zamestnania a plného úväzku už vôbec nie.

Ajuš
Učiteľka na ZŠ

Dobrý deň prajem, ďakujem veľmi pekne za odpoveď, pani Pavlíková.

Mrzí ma, že som sa nerozhodla študovať pedagogiku pred 20timi rokmi.. S deťmi pracujem celý život, a rada by som sa im venovala viac, rada by som učila prváčikov, nakoľko mám veľkú trpezlivosť a asi dar od Boha naučiť hocikoho hocičo :)

Tak nech sa darí našim učiteľom, aby sme mali slušné a vzdelané detičky :)

Pekný deň prajem všetkým.
Alena