PREŠOV: Mesto je najlepším zriaďovateľom školských jedální

Prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedálni v Česku a na Slovensku získalo mesto Prešov na medzinárodnej konferencii pri príležitosti 70. výročia školského stravovania. Prešovská radnica si ocenenie vyslúžila za dlhodobú organizáciu aktivít a podujatí venujúcich mimoriadnu pozornosť zdravej výžive, školskému stravovaniu a zdravému životnému štýlu. Informoval o tom tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

 Mesto je najlepším zriaďovateľom školských jedální

Mesto Prešov je zriaďovateľom 33 školských jedálni, z toho 20-tich v materských a 13-tich v základných školách. Pracuje v nich 190 pracovníčok a pracovníkov. Ako informoval Grejták, mesto venuje dlhodobú pozornosť zdravej výžive, školskému stravovaniu a zdravému životnému štýlu. V rámci toho pravidelne organizuje rôzne podujatia a projekty súvisiace so zdravým životným štýlom a ich komplexnou podporou.

V prešovských materských a základných školách sa počas troch rokov realizoval projekt Žime zdravo, ktorý nebol zameraný len na základnú výživu, ale aj na zdravý životný štýl, pohyb a šport v prírode a tiež na boj s rôznymi závislosťami. Pre športovcov sa zaviedol diétny stravovací systém, v rámci programu Ovocie a zelenina do škôl uviedli v jednej zo základných škôl do prevádzky unikátny automat na zeleninu a ovocie. V prešovských stravovacích zariadenia boli vydané aj štyri publikácie: Žime zdravo, Mňamky zo školskej kuchyne, Šaláty zo školskej kuchyne a Polievky z našej školičky. V školskom stravovaní boli v Prešove tiež zavedené šalátové pulty, realizujú sa aj veľké podujatia ako Svetový deň výživy a Deň mlieka. Okrem toho bola v Prešove medzinárodná konferencia pod názvom Zdravý životný štýl v kontexte výchovy a vzdelávania v školách.

Ako uviedla Mária Tejiščáková z oddelenia školstva mládeže a športu MsÚ v Prešove, ktorá má na starosti zariadenie školského stravovania, pre radnicu je potešujúce, že dlhodobé aktivity mesta nezostali nepovšimnuté „Odborníci na školské stravovanie ocenili koordinovanú snahu o to, aby deťom v našich školských jedálňach nielen chutilo, ale predovšetkým, aby strava, ktorú dostávajú malá pozitívny význam pre ich zdravý vývoj,“ skonštatovala Tejiščáková, ktorá ako členka celoslovenskej komisie školského stravovania bola navyše na konferencii ocenená za prácu v tejto oblasti.

Konferenciu organizovali ministerstvá školstva a Odborové zväzy pracovníkov školstva Českej a Slovenskej republiky. Školské stravovanie na ich územiach začalo totiž písať svoju históriu ešte v čase, keď tvorili jeden spoločný štát.

Zdroj: SITA