Varia zdravo, ale žiaci žiadajú aj vyprážaný syr

Žilinská župa zabezpečuje v školských jedálňach stravovanie pre tisícky stredoškolákov. V piatich regiónoch Žilinský samosprávny kraj 61 stredných škôl a školských zariadení, ktoré navštevuje viac ako 24-tisíc žiakov. O ich pravidelné stravovanie nielen v podobe teplých obedov sa stará prostredníctvom 34 jedální a 4 výdajní obedov. Kuchárky a kuchári v nich uvaria a vydajú ročne takmer 1,4 milióna jedál.

Hotelová akadémia na Hlinskej v Žiline vychováva budúcich pracovníkov v gastronómii a reštauračných službách. Ponúka vzdelanie v učebných a študijných odboroch kuchár, čašník, servírka či manažment regionálneho cestovného ruchu a nadstavbové štúdium spoločné stravovanie. Žiaci sa na svoje budúce zamestnanie pripravujú nielen v školskej kuchyni a jedálni, ale svoje profesionálne zručnosti získavajú tiež v najlepších reštauráciách a hoteloch v Žiline i kúpeľných Rajeckých Tepliciach. „Máme vlastnú novú kuchyňu a školskú jedáleň, ktorá nám slúži od roku 2014 nielen na varenie a stravovanie, ale aj na praktickú prípravu v odbore kuchár, čašník. Získavajú tu skúsenosti za kontroly nielen pedagógov, ale aj vlastných spolužiakov. Samozrejme, našich žiakov môžete stretnúť aj vo vychytených súkromných prevádzkach,“ vysvetľuje riaditeľka Helena Milčevová.

Školská jedáleň pri Hotelovej akadémii Hlinská v Žiline pripravuje obedy nielen pre vlastných stravníkov, ale prichádzajú sem aj žiaci a učitelia z Gymnázia Hlinská. „Naša školská jedáleň pravidelne uskutočňuje u stravníkov prieskum obľúbených jedál a pri zostavovaní jedálnych lístkov sa prispôsobujeme ich požiadavkám, miestnym podmienkam, krajovým zvyklostiam a možnostiam finančných limitov. V pravidelných intervaloch tiež robíme prieskum spokojnosti žiakov s pripravovaným jedlom. Medzi top pokrmy, ktoré žiadajú zaradiť do jedálneho lístka, patrí dlhodobo vyprážaný syr,“ hovorí riaditeľka školy, s tým, že pri zostavovaní jedálnička dbajú najmä na to, aby boli počas týždňa vyvážene zastúpené mäsité i bezmäsité jedlá, jedlá z rýb, obilnín a strukovín. „Denne sa tu podáva ovocie a zelenina ako hlavné jedlo, príloha k jedlu alebo vo forme šalátov,“ dopĺňa riaditeľka Milčevová.

Zdroj: Žilinský večerník