Účtovanie školskej jedálne zriaďovateľom

Poznáte špecifiká účtovania školskej jedálne v prostredí základných či materských škôl a školských jedální bez právnej subjektivity (prostredníctvom obce)?

calculator-385506_960_720.jpg

Pri účtovaní obec účtuje o školskej jedálni v podmienkach zriadenej organizácie (preddavkovej organizácie), a to spôsobom, ktorý predstavuje:

  1. účtovanie príjmu za stravné predpisom na nasledujúci kalendárny mesiac,
  2. účtovanie príjmu za stravné za skutočne odobratú stravu.

Článok sa venuje účtovaniu v zmysle normatívneho aktu – Opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov s ohľadom na príjem stravného od zákonných zástupcov detí či zamestnancov alebo cudzích stravníkov (odberateľský vzťah). Bližšie je ozrejmený spôsob účtovania v obci za školskú jedáleň, ak obec vedie prostriedky stravného prostredníctvom rozpočtu (na bankovom účte obce) alebo mimo rozpočtu (na samostatnom účte).

Klasifikovanie príjmov a výdavkov

Čo znamená spôsob klasifikovania príjmov a výdavkov súvisiacich s účtovaním školskej jedálne podľa Opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie v znení neskorších predpisov? Príjem na mimorozpočtovom účte školskej jedálne (obce) za stravné sa vykáže na podpoložke ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie 223 003 – Za stravné, príjem za úhradu režijných nákladov sa vykáže na podpoložke 223 001 – Za predaj výrobkov, tovarov a služieb. Výdavok za nákup potravín sa vykáže na podpoložke 633 011 – Potraviny, výdavky na režijné náklady na príslušnej podpoložke v kategórii 630 – Tovary a služby. Pohyby na mimorozpočtovom účte školského stravovania vykážu štátne rozpočtové organizácie v druhej časti výkazu s kódom účtu 004.

Upozornenie

Je potrebné spomenúť, že táto možnosť výberu evidencie príjmu za stravné platí iba do konca roka 2017. Od roku 2018 zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zavádza tzv. eliminovanie mimorozpočtového hospodárenia. To znamená, že sa pre organizácie ruší možnosť evidovať prostriedky mimo rozpočtu, a to i v prípade príjmu za stravné (s ohľadom na príjem réžie ako príjmu obce). Od roku 2018 teda rozpočtové i príspevkové organizácie budú rozpočtovať príjem za stravné (od zákonných zástupcov detí, zamestnancov i cudzích osôb) prostredníctvom svojho rozpočtu.

Príklad

Ako príklad možno uviesť prípad účtovania stravného za školskú jedáleň v prostredí obce, a to od obstarania potravín, spotreby potravín, inkasa preddavku za stravu, zúčtovanie preddavku. Účtovanie je prispôsobené prípadu, kedy obec účtuje prostredníctvom bankového účtu školskej jedálne (mimorozpočtovo) preddavkovom a následne zúčtovaním preddavku.

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Faktúra od dodávateľa potravín do školskej jedálne

112

321

2.

Skutočná úhrada faktúry z bankového účtu školskej jedálne

321

221

3.

Spotreba potravín na prípravu jedál v školskej jedálni na základe výdajky zo skladu

501

112

4.

Inkaso preddavku za stravu stravníkov na bankový účet

221

324

5.

Inkaso preddavku za réžiu od žiakov – vlastných stravníkov – na bankový účet

221

324

6.

Inkaso preddavku za réžiu od cudzích stravníkov na bankový účet školskej jedálne

221

324

7.

Predpis stravného za bežný mesiac – vyúčtovanie podľa skutočného počtu odobratých jedál voči stravníkom

315

602

8.

Zúčtovanie preddavku za stravné

324

315

9.

Predpis réžie od žiakov – vlastných stravníkov – vyúčtovanie podľa skutočného počtu odobratých jedál

315

602

10.

Zúčtovanie preddavku za réžiu od žiakov

324

315

11.

Predpis odvodu režijných nákladov vlastných stravníkov (pozn.: cez účet vnútorného zúčtovania)

602

395

12.

Skutočná úhrada réžie (na bankový účet obce)

395

221

13.

Predpis réžie od cudzích stravníkov za bežný mesiac – vyúčtovanie podľa skutočného počtu odobratých jedál

315

602

14.

Zúčtovanie preddavku za réžiu od cudzích stravníkov

324

315

15.

Predpis odvodu réžie z účtu školskej jedálne (pozn.: cez účet vnútorného zúčtovania)

602

395

16.

Skutočná úhrada réžie (na bankový účet obce)

395

221

17.

Inkaso príspevku na stravovanie zamestnancov zo sociálneho fondu

221

315

18.

Vrátenie preplatku za stravné stravníkom

324

221

19.

Predpis rozpočtových príjmov (i réžie) v obci

395

602

20.

Inkaso rozpočtových príjmov z bankového účtu školskej jedálne

221

395

Viac príkladov, ale aj ďalšie články o školskom stravovaní, nájdete v časopise Škola a stravovanie.

Zdroj: Krátené/časopis Škola a stravovanie

 


 

 

stravka-1-2017.jpgČasopis Škola a stravovanie

S cieľom zjednodušiť prácu vedúcich školských jedální a pomôcť im pri povinnostiach v rámci prevádzky zariadenia školského stravovania bol vytvorený časopis Škola a stravovanie.

V pravidelných rubrikách nájdete:
  • aktualizované informácie o povinnostiach počas prevádzky zariadenia školského stravovania,
  • upozornenia na legislatívne zmeny v oblasti školského stravovania,
  • stanoviská odborníkov k rôznym problémovým situáciám z oblasti personalistiky, financovania a hospodárenia zariadení školského stravovania,
  • usmernenia z hľadiska hygieny školských stravovacích zariadení,
  • rozhovory s osobnosťami z oblasti gastronómie a školského stravovania,
  • najnovšie informácie a zaujímavosti o trendoch v stravovaní a výžive pre deti a mládež.

VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE TU